<< Tillbaka till sida 10 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Se upp med dvd-skivan
Dåliga piratdvd-skivor, så kallade Hongkong, skivor cirkulerar i Europa och nu har de nått Åland. Christian Stormbom, medialärare vid Ålands folkhögskola, vill nu uppmärksamma hur man känner igen en dålig piratkopia. – Det är ju trist om semesterfotografierna försvinner efter en tid, säger han.

Orsaken till varför Stormbom nu vill varna för piratkopiorna, är att skivorna dykt upp på Åland. En åländsk handlare har i god tro köpt in ett parti och inte vetat hur man kontrollerar skivans äkthet.

Problemet med piratskivorna är inte, påpekar Stormbom, att man inte kan bränna på dem. Det går lika bra som på kvalitéskivorna. Problemet är att informationen på skivan bleknar med tiden och försvinner.

Kännetecken

– Riktiga dvd-skivor är lätta att känna igen, de har instämplade numror i mitten av skivan. Det saknar piratskivorna, berättar Stormbom.

– Och tittar man noga på kanten kan man se ojämnheter i den gröna eller blåa färgen.

Ett annat sätt att känna igen en piratskiva är på dess förpackning, dels på hur förpackningen ser ut, men även på priset. Är skivan en så kallad ”no-name”, alltså inte ett känt märke, trycket av dålig klass eller priset onormalt billigt bör man se upp.

– Om det är en anonym förpackning utan tillverkningsland är risken stor att det är en piratskiva.

Avancerad kontroll

För den som är lite mera bevandrad i datavärlden kan man även med hjälp av vissa program ta fram en datakod som finns i skivan även innan den är använd.

– Enligt bestämmelser ska det finnas en datakod i skivan och den jämför man med en databas på internet där man kan se om en sådan skiva har producerats.

I utlandet

– Många passar på att handla billiga skivor till exempel i Tallinn. Där saknar de upphovsrättsavgift och man sparar sjuttio cent per skiva. Så där ska man se upp, varnar Stormbom och uppmanar:

– Köp bara högklassiga skivor som ser bra ut.

Men trots att priset ska ses som en varningsklocka, behöver det inte betyda att skivan är pirat.

– Det finns även billighetsskivor. De lovar kanske inte så mycket, men de kanske är lite bättre än piratskivorna i alla fall.

Gör en egen kopia

På Ålands kontorsmaskiner berättar Janne Borg att han inte känner till problemet med pirat dvd-skivor, men att det nog händer att leverantörer nån gång skickar varor som inte överensstämmer med det man har beställt, och i en del fall även kopior.

Thony Danielsson på Mariehamns kontorsmaskiner ab menar att det nog lönar sig att vara lite misstänksam, även om det kan vara svårt ibland för en som inte är så insatt. Men om man är osäker på skivans kvalité så kan man alltid bränna informationen på två skivor.

– Man borde nog alltid göra en säkerhetskopia. Har man tappat något en gång så lär man sig, säger han.

SOFIE NORRLUND

sofie.norrlund@nyan.aland.fi

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.aland.fi


Förstora bilden >
Stämplingen. Om skivan har en stämpling kring hålet i mitten är den antagligen av hög kvalité och går att spåra. Det här är en kvalitéskiva.
Foto: CHRISTIAN
STORMBOM

SOFIE NORRLUND


Förstora bilden >
Kanten. Man kan även kolla om den färgade kanten är ren och snygg. Är den taggig eller ojämn är risken stor att dvd-skivan är pirat. Den här skivan saknar stämpling och är en piratskiva.
Foto: CHRISTIAN
STORMBOM

SOFIE NORRLUND


Förstora bilden >
Inget hemland. Skivan har varken tillverkare eller land. Om man tar fram datakoden som finns inbyggd i alla DVD skivor så påstår skivan att den är tillverkad av Japans ledande DVD tillverkare – men den saknar instämplad nummer och är av dålig kvalitet -med andra ord en pirat. Foto: CHRISTIAN STORMBOM

SOFIE NORRLUND


Förstora bilden >

SOFIE NORRLUND

<< Tillbaka till sida 10 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan