<< Tillbaka till sida 19 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Hälsoproblem beror ofta på alkoholen
HELSINGFORS. Allmänläkarna tar itu med de hälsovårdsproblem som beror på den ökade alkoholkonsumtionen. På hälsovårdscentralerna utvecklas som bäst arbetsmetoder för hur man bäst skall kunna ta tag i problemen.

Arbetet sker inte i onödan. Vid till exempel Salonejdens hälsocentral visade resultatet av en audit-förfrågning om alkoholkonsumtionen att hela 27 procent av de svarande måste betecknas som storkonsumenter. I förfrågningen deltog bland annat personer som genomgick vanliga hälsokontroller, rådgivningsklienter samt patienter med långvarig medicinering, berättar hälsocentralläkaren Marita Reivonen.

Antalet storkonsumenter förklaras delvis av de patienter som valts ut till testet. Bland dem med långvarig medicinering fanns det till exempel patienter som använder blodtrycks-, sömn- och depressionsläkemedel.

På samma hälsocentral blåstestas alla olycksfallspatienter. Under fem månader har nålen i testet darrat för över 40 procent av de drygt tvåhundra patienter som testats. I över 90 procent av fallen hade olyckan skett då de uppvisade över en halv promilles alkoholberusning. För 40 patienter uppmättes över en och en halv promilles berusning.

Nyckelställning

Det har varit svårt för läkarna att ta upp frågan om alkoholkonsumtionen med patienterna och där finns det ännu mycket att göra, säger ordföranden för allmänläkarna Jari Mäkelä. Han medger att hälsovårdarna klarar den här saken bättre än läkarna.

– Hälsocentralläkarna är ändå i en nyckelställning då det gäller att sköta problemet eftersom de har en stor kontaktyta med hela befolkningen.

– Bakom till exempel blodtrycks- och magproblem eller depression kan det ligga en stor konsumtion av alkohol trots att patienten själv inte alltid själv är medveten om sambandet. Då fackmän inom hälsovården tar upp saken kan man genom att trappa ner alkoholkonsumtionen minska symptomen och kanske helt slippa en medicinering som pågått i flera år, trodde Mäkelä.

Allmänläkarnas förening Yleislääkärien yhdistys har slutit avtal med social- och hälsovårdsministeriet och Penningautomatföreningen om skolningen av läkarna och vårdarna vid hälsovårdscentralerna. Avsikten är att erbjuda storkonsumenterna en möjlighet att slippa sitt beroende. Man hoppas också kunna få organisationerna med i arbetet.

Nätverk

Det är meningen att det nya kunnandet också skall kunna utnyttjas vid nikotinavvänjning. Trots att rökning utgör en betydande riskfaktor för hjärtsjukdomar röker var åttonde blodtryckspatient.

Ett tiotal hälsovårdscentraler deltar i det nätverk som har som mål att minska storkonsumtionen av alkohol och tobaksrökning. De mäter också resultatet av sitt arbete. (FNB)


Förstora bilden >
Drukit för mycket? Bakom till exempel blodtrycks- och magproblem eller depression kan det ligga en stor konsumtion av alkohol. Foto: STEFAN ÖHBERG

<< Tillbaka till sida 19 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan