<< Tillbaka till sida 15 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Kromglans när raggarna intog Badhusparken
I lördags kunde man beskåda ett drygt hundratal gamla amerikanska bilar i Badhusparken då Oldtime Cruisers ordnade sin årliga stora cruisinghelg. På kvällen gled ekipagen ut på en tur i landskapet.

Bilarna i Badhusparken bestod mestadels av långa, breda amerikanare – Buickar, Chevroleter, Chryslers och en och annan Ford. Och så fanns det också några främmande fåglar bland amerikanerna.

– Han har varit på raggen sedan 78, säger Dan Pettersson från Uppsala om sig själv då han visar upp sin Chrysler Windsor 59. Den har han haft i fyra år både som bruksbil och vid cruisingträffar.

Motorn är nyrustad för 42.000 kronor och i topptrim.

– Det är faktiskt det enda som är gjort i den, resten skall få vara som det är, det här är en leksak för vuxna, säger Dan och kryper upp på motorhuven för att posera för fotografen.

Omlackerad

Lite längre bort i parken hittar vi en rödglänsande liten svensk mellan alla vräkiga amerikanare. Det är en Volvo P1800 som Berit och Börje Lindqvist kommit till Åland med från Knivsta.

– Den har vi haft i nästa 20 år, säger Börje som berättar att det faktiskt är Berit som äger den lilla skönheten.

Att hålla bilen snygg kräver inte så mycket jobb berättar paret, men den måste vaxas då och då.

– Och så har den blivit omlackerad flera gånger, säger Börje.

– Men den har inte blivit mycket körd, tillägger Berit som berättar att det mesta på bilen är i originalskick

– Men inte ratten tyvärr, de är svårt att få tag i originalrattar, säger Börje

Börje och Berit har varit på Åland tidigare och fick via bekanta höra talas om Oldtime Cruisers. Senare tog dom kontakt med den åländska klubben och blev inbjudna till cruisingträffen.

År tre

Oldtime Cruisers ordförande Ronny Wahtera berättar att drygt hundra ekipage dykt upp i Badhusparken och konstaterar att det är tur att vädret blivit så vackert, i fjol ställde regnet till det en aning för klubben. Det är nu det tredje året i rad man ställer ut sina bilar i Badhusparken.

– Det är mest svenska bilar, men bilar från finska sidan ökar år för år, berättar han och förevisar ett av sina egna bidrag – en traktor modell mindre som byggts om till ett riktigt raggaråk. Tre växlar framåt, radio under motorhuven, rävsvans på antennen. Om väglaget är gott gör den sina modiga tio kilometer i timmen, berättar Ronny.

– Det är från början en traktor som man körde ut minkfoder med, säger han.

Den är en HPD Jolumatic, årsmodell ungefär 1968, tror Ronny Wahtera.

– Den har en gräsklipparmotor – hur många hästkrafter det är vet jag inte.

Måste skruva

Traktorn är oregistrerad men Ronny använder den hemma på gården och i klubblokalen. För att ta sig till olika cruisingträffar duger den inte. Därför äger Ronny också en annan bil, en Chevrolet Impala 64.

– Det är en riktig jänkare.

Vad är det du gillar med de här bilarna?

– Det är alltihop – livsstilen, musiken, mycket krom och fina former på bilarna. Det blir en livsstil då man fastnar.

Ronny berättar att Oldtime Cruisers har återväxt också bland ungdomar och att även om de flesta medlemmarna är män så har klubben nog en och annan kvinna i sina led också. Det finns äkta hälfter som också blivit intresserade av bilarna genom åren.

Vad krävs det för att man skall kunna ha en jänkare?

– Antingen måste man ha goda vänner som kan skruva eller så måste man kunna skruva själv.


Förstora bilden >
En man och hans bil. När det är brist på lättklädda damer får man improvisera. Dan Pettersson från Uppsala hade ingenting emot att posera på sin Chrysler Windsor 59.


Förstora bilden >
Minktraktor. Arrangören Ronny Wahtera med sin ombyggda traktor som ursprungligen användes för att utfodra minkar.


Förstora bilden >
Volvo. Också Volvo lät sig influeras av den amerikanska bildesignen under 1950-talet. Bakom ratten på denna Volvo P1800 sitter Berit Lindqvist från Knivsta.


Förstora bilden >
Kromglans. Det finns många detaljer att studera på Kjell Lindströms Buick från 1960.

<< Tillbaka till sida 15 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan