<< Tillbaka till sida 20 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Het tennis i Mariehamnsspelen
TENNIS. Det har varit hög temperatur både på spelet och på vädret under Mariehamn Lawn Tennis Klubbs klassiska tennisvecka. 115 spelare deltar i år i Mariehamnsspelen.

Just nu är Åland mitt uppe i den årliga tennisfebern, som med undantag av några år under andra världskriget, inträffat varje år sedan 1928 då Mariehamnsspelen körde i gång. Från åttatiden på morgonen till fem-sex-tiden på kvällen är Idrottsparken och Bollhalla ockuperade av racketbeväpnade tennissoldater från Åland, Sverige och Finland.

Turneringen började i lördags och håller på fram till lördag eftermiddag då finalerna i de sista klasserna spelas. Redan nu spelas en del finaler, till exempel i pojkar under 14 år, där MLK:aren Tony Kjäll möter Felix Persson från Norrtälje.

– Vi har mötts förut för ett par år sedan, säger Tony som inte vet vad det blir för matchbild i finalen.

– Vi får se, det blir som det blir, säger Tony, som förutom i P14-klassen är med i P16 och Herrsingel C.

Och han har bra yttre förutsättningar inför finalen. Pappa Berne Kjäll jobbar på Bollhalla och vet hur strängarna i racketen ska spännas ordentligt.

– Han har 25 kilos tryck nu ungefär. Släpper man efter lite får bollen högre fart men man har mindre kontroll, och vice versa med mer än 25 kilo, berättar Berne medan banan vattnas och görs i ordning för match.

Poolspel poppis

Ett nytt koncept som Mariehamnsspelen fått god respons på är de poolspel man genomför i klasserna upp till 16 år, som vanligtvis bara är för de allr yngsta åldersklasserna. Poolsystemet innebär att varje spelare garanteras ett visst antal matcher innan man får åka hem.

Dessutom får man rabatt på anmälningsavgiften till varje klass om man spelar i flera klasser. Det bidrar ytterligare till att alla får spela så att det räcker till och blir över.

– I vissa turneringar kan du få spela en match och sen åka hem direkt om du blir utslagen. Med poolspelssystemet slipper du det, säger MLK:s verksamhetsledare Magnus Hjulström.

Dessutom har man i år ordnat en grillkväll för att skapa kontakter med de som kommit till Åland utifrån. Av de 115 spelare som deltar i Mariehamnsspelen i år kommer ungefär 80 Sverige och 20 från Finland, varav en ända uppifrån Rovaniemi.

– Det är kul att det kommit så många från fastlandet i år, säger Hjulström om ökningen av spelare från riket.

Intressant kuriosa är att den förre svenske elitspelaren Ulf Stenlund är med och spelar herrdubbel i Mariehamnsspelen. Den i dag 39-årige Stenlund har nått semifinal i Franska Öppna och var som bäst rankad 23:e bäst i världen i april 1987 .

Text och foto:

ISAC BOMAN

sport@nyan.aland.fi


Förstora bilden >
Sportsmannaanda. Felix Persson från Norrtälje Tennisklubb och Tony Kjäll från MLK skakar sportsligt hand med varandra före finalen i P14-klassen.
Text och foto:
ISAC BOMAN


Förstora bilden >
Tony Kjäll tar i för president och fosterland i en serve.
Text och foto:
ISAC BOMAN


Förstora bilden >
Antecknar. Lenita Kjäll för protokoll över storebror Tonys finalstatistik. Än så länge är kolumnen för dubbelfel tom.
Text och foto:
ISAC BOMAN

<< Tillbaka till sida 20 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan