<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Pratstund med Sixten Jansson
Publikens respons är det bästa
Namn: Johannes Sixten Jansson. Född: i Lumparland den 11 september 1946. Bor: vintertid i Mariehamn och sommartid i Lumparland Svinö. Yrke: städare och bokförsäljare. Familj: nio syskon. Födelsedagen: firas med fest för inbjudna gäster på Pub Bastun på lördag. På måndag den 11 september hålls Öppet hus på stugan i Svinö från och med klockan 12.

Sixten Jansson är för de flesta ålänningar känd under sitt artistnamn Pop-Sixten. Vissa har sett honom på vokalisttävlingar, andra hört hans låtar på skiva och flera tusen såg honom uppträda senast i somras när han avslutade Rockoff-festivalen.

Så när vi träffas för en Pratstund i Emmaushuset, som är Sixtens arbetsplats sedan cirka tio år tillbaka, är det således omöjligt att inte musik kommer upp till diskussion. Nästa projekt, en CD som ska spelas in i Jan-Peter ”Jampa” Janssons studio, är under planering. Någon konkret tidsplan finns inte ännu, men innehållet blir blandat; från visor till gitarrpop.

– Det var i 18-års åldern som jag började skriva egna låtar. Sedan var det Tage Styrström som började banda in låtarna och spela upp det för andra, och jag fick bra repsons, säger Sixten.

Misstag förställa rösten

1966 deltog han sedan i vokalisttävlingen på Solbacka i Saltvik med folkvisan ”Det står en herre på vår gård”.

– Den var rolig och jag tyckte om den. Det gick snabbt och lätt att lära sig texten utantill, men sedan gick inte själva tävlandet så bra. Jag blev så nervös, försökte förställa rösten för jag trodde att det skulle låta bättre då, det var ett stort misstag, berättar Sixten.

Mellan 1972-80 tog han uppehåll från musiken, men tillbaka i vokalisttävlingen och på Solbackas scen år 1980 tog han nya tag och framförde låten ”Don’t stop the music”, som sedan dess har blivit lite av Pop-Sixtens kännetecken.

– Jag ville sjunga min bästa låt. Själva tävlingen gick inte så bra, men sedan skickade jag kasetter till två skivbolag. Både tyckte låten var bra, men det var EMI som gav ut skivan, säger Sixten.

Recension i DN

Efter första skivan trodde inte Sixten att det skulle bli fler, men han hade fått blodad tand – så för fyra år sedan gavs CD:n ”Min vän” ut. Den spelades in i Jampas studio och innehöll lite jazz och rockigare versioner av tidigare låtar.

– Både äldre och yngre verkar tycka att ”Min vän” är bra. Den blev till och med recenserad i Dagens Nyheter, säger Sixten.

Han började sjunga för att lansera sina egna låtar, men numera tycker han det är väldigt roligt att stå på scenen. Publikresponsen är det viktigaste.

Pop-Sixten har uppträtt i Sverige också, men den bästa konserten var i Mariehamn i somras.

– Avslutningskonserten på Rockoff var nog den bästa konserten jag haft hittills. Den var ganska väl förebered och jag kände att ”nu måste jag göra mitt bästa”, säger Sixten, och återkommer till publikresponsen igen.

Undertecknad var på plats den kvällen och kan intyga att stämningen var fantastisk.

Men Sixten Jansson ägnar sig även åt annat kreativt skapande. Han både målar och skriver. Det har blivit många konstkurser och utställningar genom åren.

– Jag målar mest akvareller, men också i olja. Motiven varierar; ibland blommor, ibland natur och ibland människor, säger han.

Texterna har publicerats bland annat i kulturtidskriften PQR och de åländska lokaltidningarna.

– Helst skriver jag självupplevda små berättelser, säger Sixten, och berättar att han inte måste jobba för att få inspiration och skapa, utan det kommer spontant.

Han beskriver sig själv som en glad och positiv person som i grunden är ganska allvarlig. Han ägnar mycket tid åt att fundera och läsa, mest blir det skönlitteratur. Just nu läser han Pizarro – Inkarikets erövrare.

Hur känns det att fylla 60 år?

– Det är inget speciellt. Allting rullar på som vanligt, säger Sixten.

Text och foto: ANNA BJÖRKROOS

redaktion@nyan.ax


Förstora bilden >
Läser. Sixten Jansson jobbar bland annat som bokförsäljare vid antikvariat Pierre, men han läser också mycket själv. Just nu läser han boken Pizarro – Inkarikets erövrare.
Text och foto: ANNA BJÖRKROOS

<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan