Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Unga elever tolkade FN:s barnkonvention
Illustrerade rättigheter

Unga elever tolkade FN:s barnkonvention

Barnen i klassen Galeasen i Övernäs skola har gjort sin egen tolkning av FN:s barnkonvention. En liten fluga säger att man inte får slå honom, och en fisk vill att man skall lyssna på honom. – Barnen har jobbat mycket omsorgsfullt med bilderna, säger klasslärare Catherine Boman-Johans.

Den 20 november 1989, alltså för exakt sjutton år sedan, antog FN:s generalförsamling konventionen om barnets rättigheter. Barnkonventionen är ett kraftfullt verktyg i Rädda Barnens arbete för barns rättigheter.

Barnkonventionens 54 artiklar, eller punkter, säger att alla barn har samma rätt att få sina behov tillgodosedda var de än befinner sig på jorden. Så snart man gör något som på något sätt berör barn, ska man tänka efter vad som är bäst för det enskilda barnet.

Barnen i årskurs 1-3 i Galeasen har valt ut vilka punkter de vill jobba med och på ett färgglatt collage har de ritat djur som håller i skyltar med texter om barnkonventionen.

– Vi har pratat mycket om att alla barn har rätt att leva i trygghet, säger Catherine Boman-Johans.

Illustrerar

Saga Snetz-Björkman har ritat en fluga, flugan säger att man inte får slå den och illustrerar med den barnkonventionens nittonde artikel som säger att barn skall skyddas från fysiskt och psykiskt våld.

– Man brukar ju alltid slå ihjäl flugor, så jag tänkte att det skulle vara bra att ha en fluga som inte vill bli slagen, säger hon.

Jannica Stolt och Tilde Enberg har ritat två fiskar som vill att man skall lyssna på dem. Med fiskarna illustrerar de artiklarna 12-15 som säger att barn har rätt att uttrycka sin mening.

– Jag har fiskar hemma, berättar Jannica Stolt.

Det bästa med att vara barn, tycker Saga Snetz-Björkman, är att man får leka och man behöver inte jobba.

– Och så får man leva länge.

Det sämsta med att vara barn är att få skäll, tycker alla tre flickor.

– Det är också dumt att inte få godis varje dag och att inte få gå på vuxen-bio, säger Jannica Stolt.

Skickar paket

Alla tre tycker att de lever som de har rätt till enligt barnkonventionen.

– Jag tycker inte alltid att jag får säga vad jag tycker, men annars stämmer allt, säger Saga Snetz-Björkman som vet att det finns barn som inte har det lika bra.

– Det finns barn i länder som har det fattigt som måste börja jobba då de är barn, de har det inte så bra. Jag tycker synd om barn som inte har det bra.

Både Saga Snetz-Björkman och Jannica Stolt brukar skicka paket av det de inte behöver till fattiga barn på julafton.

– Man kan skicka pengar också, men jag brukar skicka leksaker, säger Jannica Stolt.

Fram till i dag har 192 stater anslutit sig till Barnkonventionen. Ingen annan konvention om mänskliga rättigheter har någonsin fått så stor uppslutning över hela världen som Barnkonventionen. Endast två stater har valt att inte ratificera konventionen, enligt Rädda Barnens hemsida: USA och Somalia. Men de har skrivit under konventionen, vilket innebär att de uttryckt en avsikt att så småningom ansluta sig fullt ut.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax


Förstora bilden >
Ritat och klippt. Jannica Stolt, Tilde Enberg och Saga Snetz-Björkman i årskurs 1-3 i Galeasen i Övernäs skola, har ritat djur som berättar om barnkonventionen. Foto: STEFAN ÖHBERG
KARIN ERLANDSSON


Förstora bilden >
Färggrant. Lejon, ormar, krokodiler, hundar och kor håller upp skyltar med barnens rättigheter. Foto: STEFAN ÖHBERG
KARIN ERLANDSSON

<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan