Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 5 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Al-anon finns till för dem som lever nära en alkoholist
Hjälper varandra hjälpa sig själva
På Åland finns två grupper Al-anon, alltså anhöriga till alkoholister, som träffas för att dela erfarenheter och stötta varandra. – Det var ett jättestort steg att gå på det första mötet. I fem år gick jag och förträngde problemet, men till slut gick det inte längre. Och vilken befrielse det var att märka att man inte var ensam, säger en av medlemmarna.

Al-anon är en organisation som finns i över 100 länder. De erbjuder ett program med hjälp till självhjälp för familjer och vänner till alkoholister. Al-anon grundades i USA 1957, några år efter att programmet för anonyma alkoholister, AA-grupperna, bildats.

På Åland har Al-anon funnits i cirka 10 år, men ändå är okunskapen stor bland allmänheten.

– Det är många som inte vet om att vi finns eller vad vi gör, som tror att vi är någon slags hemlig sekt. Men det här är ju ingenting som vi själva hittat på här på Åland, utan vi använder godkänd litteratur och annat material, säger en av gruppens medlemmar.

Anonym men inte hemlig

Grupperna omges av viss anonymitet, man får gärna berätta att man deltar i mötena men man får inte berätta vem som annars är där eller vad de berättar om. Det som sägs på mötena ”stannar i rummet”.

Så när Nya Åland träffar två kvinnor, som båda är medlemmar i Al-anon, vill de inte gå ut med sitt riktiga namn och ställa upp med ansiktet på bild – men det vill gärna berätta om hur grupperna har hjälpt dem.

– Jag, som anhörig, var väldigt dominant. Jag visste absolut hur jag skulle få honom att sluta dricka, och det direkt. Jag gjorde så mycket fel, men det förstod jag först när jag gick med i Al-anon. Det gäller att våga släppa taget, att leva och låta leva, säger en av kvinnorna.

Fick nytt liv

Att träffa andra i liknande situationer, höra andra berätta en historia som likaväl kunde handla om dem själva ger ett stort stöd, enligt kvinnorna.

– Man försätter sig lätt i en offerroll och tror att om den andra inte skulle dricka så skulle allting bli så mycket bättre. Men det gäller att sluta ta ansvar för någon annan och börja ta ansvar för sig själv, sedan händer det fantastiska att alkoholisten också börjar ta ansvar, säger den andra kvinnan.

Hon berättar att Al-anon gett henne chansen till ett nytt liv.

– Alkoholism är en familjesjukdom och bara det faktum att någon vågar ta upp problemet till ytan hjälper andra i familjen, släkten och i ens närhet, säger hon.

På Åland finns två Al-anon grupper, en som träffas i Mariehamn och en på Kökar. I stan träffas man i Margaretagården varje tisdag och fredag klockan 19, samtidigt som AA-möten hålls i gården.

– Det är en bra, neutral lokal. Där pågår mycket annat, så ingen behöver känna sig utpekad. Vi är cirka 15 personer som träffas regelbundet men vi hoppas att fler ska hitta hit. Ingen förhandsanmälan behövs och alla är välkomna. Det finns nog, tyvärr, inte en enda person på Åland som inte har någon med alkoholproblem i sin närhet, säger den av kvinnorna som varit med länge i gemenskapen.

Hon berättar att ålandsgruppen finns med i det svenska gruppregistret och att man därigenom får nya deltagare via turister och andra som besöker Åland.

– Ett par konstaterade att de inte skulle ha kunnat komma hit och hyra sin stuga om det inte skulle ha funnits AA och Al-anon på Åland.

Al-anongruppen som nyligen startat på Kökar håller sitt nästa möte den 29 januari klockan 19.00 på församlingshemmet.

– Vi skickar vår lyckönskning till dem. Behovet av grupper finns tyvärr i alla kommuner, på alla holmar, säger en av kvinnorna.

ANNA BJÖRKROOS

redaktion@nyan.ax


Förstora bilden >
Viktig gemenskap. På Åland finns två Al-anon grupper, de är en gemenskap för dem som är vänner, anhöriga eller på annat sätt närstående till alkoholister. Alla är välkomna på träffarna, ingen förhandsanmälan behövs. Mötena omges dock av en viss anonymitet, man får inte berätta vem annan som deltar eller vad som sägs. – Men Al-anon gav mig en ny chans i livet, säger en kvinna. Foto: ERKKI SANTAMALA
ANNA BJÖRKROOS