Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 9 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Inbjuden till Bolivia i Astrid Lindgren-projekt
Åsa Lind fick se Anderna

Inbjuden till Bolivia i Astrid Lindgren-projekt

Hisnande är ett av de ord som barnboksförfattaren Åsa Lind på Lappo andvänder när hon skall beskriva sina upplevelser i Bolivia. På senhösten var hon inbjuden som författare i det Astrid Lindgren-projekt som nu turnerar världen runt.

Åsa Lind berättar att projektet ”Astrid Lindgren och barnens rätt”, som genomförs i Svenska institutets regi skall besöka åttio länder i fyra världsdelar. Till olika platser där utställningen hålls inbjuds svenska barnboksförfattare och illustratörer Åsa Lind blev inbjuden till Bolivia tillsammans med författarkollegan Stefan Casta.

Medelpunkten i utställningen om Astrid Lindgren är ett tält som reser på alla de platser som besöks. På tältets utsida får man lära känna människan Astrid Lindgren och den som går in i tältet möter man hennes böcker och de illustratörer som hon arbetade med.

Höll föredrag

Under den vecka som Åsa Lind tillbringade i Bolivias huvudstad La Paz och dess fattiga tvillingstad Al Meira där utställningen öppnades höll hon ett par föredrag, träffade barnboksförfattare och förläggare, samt representanter för den internationella barnboksorganisationen.

– Det var vansinnigt spännande och givande. Bolivia är ett land där alfabetiseringsprocessen fortfarande pågår och där de ekonomiska villkoren är helt andra än dem vi är vana vid i Norden. Till exempel i det bibliotek i Al Meira där utställningen hölls fanns två hundra böcker för omkring 3000 barn. Hemlån var inte att tänka på.

Samtidigt Noterar Åsa Lind att det finns en fantastisk utvecklingspotential och att många arbetar hårt för att etablera en litteratur för barn.

– Inte ens alla vuxna har ju råd med böcker och om föräldrarna inte kan läsa hur skall de då kunna förmedla till barnen att det är viktigt att läsa, och att förstå att det är viktigt med berättelser trots att barnen har skolan och läxorna att tänka på.

– Om barnen i Bolivia inte läser så beror det ju inte heller – som hos oss – på att de hänger vid datorn utan oftare på att de är ute och jobbar, putsar skor eller gör något annat för att bidra till uppehället, tillägger hon.

Lärorikt

Åsa Lind säger att hon är mycket tacksam över att ha fått möjligheten att på plats se hur det är att jobba med barnböcker i ett utvecklingsland.

På frågan om det kommer att sätta några avtryck i hennes eget skrivande, svarar hon:

- Kanske inte omedelbart och i mitt barnboksskrivande, men jag har lärt mig mycket som jag kan ha nytta av när jag håller föredrag. I slutet av mars är jag till exempel inbjuden till en internationell barnbokskonferens i Istanbul som skall handla just om barnbokens villkor i olika delar av världen.

Hisnande

Men också på ett helt personligt plan var resan till Bolivia en stor upplevelse för Åsa Lind.

– Det var hisnande och oerhört spännande, som när en barndomsdröm går i uppfyllelse, att få se Anderna och doppa fötterna i Titicacasjön.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax


Förstora bilden >
Upplevelse. Åsa Lind beskriver den resa hon fick göra till Bolivia på inbjudan av Svenska institutets Astrid Lindgren-projekt som en stor upplevelse. Arkivfoto:
KIKI ALBERIUS-FORSMAN
JAN KRONHOLM


Förstora bilden >
Astrid-tält. Ett tält med information är centralpunkten i den utställning kring Astrid Lindgren och barns läsande som turnerar runt världen. Bilden från Svenska institutet.
JAN KRONHOLM

<< Tillbaka till sida 9 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan