Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan

Maja Pahlman i Jomala Björsby fyller 2 år i morgon, den 1 april. Själv ringer hon varje morgon till mommo som nu tillsammans med moffa skickar grattishälsningar i tidningen.

Elvira Jansson i Finström Bjärström, fyller 6 år i dag, den 31 mars. Grattiskramar kommer från mormor och morfar.

Pontus Bamberg i Saltvik Syllöda fyller 2 år i dag, den 31 mars. Gratulerar gör mamma, pappa, Amanda och vovven.

JOHANNA

SVAHN

Namn: Johanna Svahn.

Född: den 4 april 1967 i Kristinestad.

Bor: i Sund Smedsböle.

Yrke: närvårdare, jobbar på Tallgården.

Familjen: barnen Didrik och Anna, samt särbon Folke.

Födelsedagen: reser till Egypten, men firar med fest för inbjudna i påsk.

GUN

SJÖSTRÖM

Pensionerade sjuksköterskan Gun Ester Elisabet Sjöström från Lemland Norrby, avled den 11 mars 2007. Hon var född den 24 oktober 1924 i Mariehamn.

Barndomshemmet fanns på Nygatan, granne till Norra kobetet. Efter studentexamen vid Ålands lyceum 1944 utbildade hon sig till sjuksköterska vid Helsingfors stads sjuksköterskeskola. På grund av sjukdom tvingades hon ge avkall på specialiseringsplanerna inom röntgen.

Så snart hälsan tillät började hon arbeta vid ett privat laboratorium i Helsingfors. Där stannande hon ett och ett halvt år innan hon kom till Maria sjukhus för att specialisera sig till laboratoriesköterska. Under kriget arbetade hon som lotta på militärsjukhuset i Hangö.

Hon återvände till det privata labbet för att småningom ta ett sabbatsår för att få se mera av världen.

En tid jobbade hon vid St Görans sjukhus kliniska laboratorium i Stockholm och halva året vid en medicinsk avdelning på ett sjukhus i London.

Åter i Helsingfors fick Gun Sjöström tjänst vid Vihuri-Stiftelsen där hon stannade i drygt fyra år. Den här tiden fanns det möjlighet att driva privata laboratorier och hon anhöll hos medicinalstyrelsen och fick positivt svar inom två veckor.

I Jakobstad öppnade hon tillsammans med kompanjoner eget laboratorium. Snart tog hon över hela rörelsen och drev den ensam med två anställda sjuksköterskor och en ansvarig läkare. Ett laboratorium var ingen självklarhet vid ett sjukhus då. För till exempel sjukhuset i Nykarleby skötte Gun Sjöströms labb det mesta av provtagningar och labb-undersökningar.

Laboratoriet var något av en föregångare i branschen. Efter tjugo år sålde hon sedan anläggningen och flyttade småningom tillbaka till hembygden. Hon hade redan sin tomt i Norrby och där byggde hon sitt ”hälsohem”. Hon tyckte om att promenera i omgivningarna.

Gun var en aktiv och utåtriktad personlighet. Trots uppgiften som företagsledare hann hon ägna sig också åt föreningslivet i Jakobstad. I Zonta var hon ordförande och tillhörde bland annat klubbens finländska sekretariat. Hon var sekreterare i sjuksköterskeföreningen och arbetade för Röda korset. Också i Engelska klubben var hon sekreterare en tid.

I Mariehamn har hon varit med i RK:s damkommitté, suttit i pensionärsföreningens styrelse, prövat på square-dans och Tai chi. I Ålands aktiesparare var hon aktiv och hon tyckte mycket om att resa, ofta på bussresor i Europa, men har också gjort en långresa för att besöka finländska emigranter i Sydamerika.

Hon tyckte om att träffa mänskor, ville vara rörlig och pröva på nya saker. Stort nöje hade hon också av körsång, i Sångens vänner och Lemlands kyrkokör.

Närmast sörjande är bröderna Jarl och Göran Sjöström med familjer, samt många vänner.

ETEL

NORDLUND

Pensionerade köpmannen Etel Maria Nordlund f Granqvist, från Mariehamn, avled den 22 mars 2007. Hon var född den 3 juli 1921 i Vörå och var änka efter Ture Nordlund.

År 1942 kom Etel till Åland och efter två år gifte hon sig och bildade familj. Då i unga år arbetade hon på restaurang Miramar och periodvis åkte hon till Stockholm för att utföra städjobb. Eftersom maken var sjuk och vistades långa perioder på sanatorium var det Etel som stod för familjens försörjning.

I några år jobbade hon på posten och där hade hon tre olika arbeten samtidigt. Sedan kom hon till ÅCA:s mjölkbutik som expedit, hon fortsatte sedan som föreståndare för ett par av de mindre butikerna. För att klara ekonomin fick hon hjälp att starta kioskrörelse. Hon drev sedan tillsammans med maken många av stadens kiosker.

För Etel Nordlund betydde livet arbete och åter arbete. Hon var tuff och stark, alltid glad och tillmötesgående. När hon startade Nordlunds speceri- och mjölkaffär 1959 minskade inte arbetsbördan, men hon var sin egen chef och klarade sin uppgift utomordentligt bra.

Trots att det är över tjugo år sedan hon avslutade sin köpmannabana och butiken lades ned, är det många kunder som minns hennes fina köttdisk och goda bemötande. Under 70-talet blev hennes matbutik mäkta populär bland de rikssvenska turisterna. Hon sålde enorma mängder fint kött och charkuterier till dem och var mycket uppskattad för sitt glada och skämtsamma sätt.

År 1983 belönades Etel Nordlund med utmärkelsen K-skepparhatten, något som gladde henne mycket.

På grund av sjukdom sålde hon huset och flyttade till Edlagården år 2000. Sedan ett och ett halvt år tillbaka fick hon sin omvårdnad på Gullåsen. Hon tyckte om att sticka så länge hon kunde och i alla år var hon aktiv i Frälsningsarméns hemförbund, där hade hon goda vänner som hon fortsatte att träffa även sedan Frälsningsarmén upphörde på Åland.

Närmst sörjande är barnen Gun-Britt, Johnny och Yvonne med familjer i vilka ingår sju barnbarn och fem barnbarnsbarn.


Förstora bilden >

<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan