Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Hans Blix om Irakkriget:
”Man visade förakt för FN”
– Jag är numera varken diplomat eller FN tjänsteman och jag kan därför säga nästan vad jag vill. Det sade den svenske nedrustningsexperten Hans Blix, som på inbjudan av Ålands fredsinstitut höll ett föredrag i Mariehamn i går kväll.

Hans Blix började sitt föredrag om ”den kalla freden” med att berätta om Irakfrågan som han var involverad i under 2000 - 2003. Blix var då chef för FN:s vapeninspektion som utan resultat letade efter tillverkning av massförstörelsevapen i Irak. Trots detta anfölls landet år 2003 med styrkor som leddes av USA och Storbritannien.

– 2003 inte bara struntade man i FN stadgan; man visade förakt för FN, konstaterade Blix i går.

– Vad inspektörerna sa efter 700 inspektioner brydde man sig inte om. Inte ens våra rapporter att flera dussin platser som säkerhetstjänsterna tipsat oss om, inte innehöll några massförstörelsevapen, sade han.

Ingen ficka

– Om de avlyssnade våra telefoner – vilket påståtts – tycker man att de åtminstone kunde ha hört bättre på vad vi sa…

Han Blix betonade att inspektörsstyrkan aldrig påstod sig vara smartare än staternas experter, men att de definitivt inte satt i någons ficka.

– Inspektörsstyrkan som jag ledde kände sig ingalunda som någon grupp av hjältar som stod upp mot aggressiva USA. Bara som internationella tjänstemän som fullgjorde den uppgift som Säkerhetsrådet lagt på den att professionellt och opartiskt inspektera och rapportera.

Blix anser att angreppet mot Irak har gjort ett hack i FN:s auktoritet och i den lovande utvecklingen mot en fredligare världsordning efter det kalla krigets slut.

Fått anarki

Invasionen missade de syften som angavs, det vill säga massförstörelsevapnen kunde inte elimineras eftersom de inte fanns och inte heller Al Qaida för de ledande terroristerna fanns inte i Irak.

– Demokrati har inte heller skapats, i stället har man hittills fått anarki, konstaterade Blix som dock noterar en framgång med invasionen och det är att Saddam Hussein är borta.

– Fyra år efter kriget ser jag inte bara det upprörande och det tragiska i den väpnade intervention som USA och England ledde och dess följder utan också hur angreppet innefattade ett stopp i en global utveckling mot avspänning.

Uppmärksammats stort

Hans Blix blev, efter Irak-inspektionerna, ordförande för den internationella kommissionen för massförstörelsevapen. I maj 2006 presenterade han sin rapport Weapons of Terror, en rapporten har uppmärksammats stort i hela världen och översatts till flera språk.

Hur ser då Blix på situationen idag? Ja, han talar om en ”viss ljusning” och att det ”blåser vårliga vindar”

– Mest uppmuntrande är att en stor grupp amerikanska politiska veteraner med Kissinger i spetsen ställt sig bakom an artikel i WSJ, där man yrkar på nukleär nedrustning, sade Blix.

Utvecklar kärnvapen

Blix anser att det finns många exempel på att utvecklingen går mot rätt håll genom att många avtal har slutits och det totala antalet kärnvapen har sjunkit från omkring 55.000 till 27.000.

Men samtidigt finns det helt nya länder som utvecklar kärnvapen och nedrustningsförhandlingarna har kommit av sig.

– 1,3 trillioner dollar satsas på militära ändamål, hälften av de pengarna i USA!

Den lista han presenterar över regioner i världen där freden är starkt etablerad är lång. Men samtidigt återkommer han hela tiden till att det också finns mycket att förbättra.

Nordiskt ansvar

– Låt mig sluta med att säga att Europa i detta läge har ett betydande ansvar. Samhörigheten mellan demokratierna över Atlanten har en stark grund men EU tillskapades som ett fredsprojekt för vår kontinent. Det är ett arv som förpliktar, sade Hans Blix.

– De nordiska staterna har också ett särskilt ansvar. För små länder är det särskilt viktigt att stärka freden och den internationella rättsordningen. De nordiska länderna har också folk som är väl insatta i frågorna och kan delta i förhandlingar med kunskap och argument. Det bör vi fortsätta att göra.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax


Förstora bilden >
På blixtbesök. Nedrustningsexperten Hans Blix pratade om Irakkriget och världsfreden i ett fullsatt stadsbibliotek. Foto: ERKKI SANTAMALA
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN