Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 11 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Stilrent och stiligt i Dalbo
Varje enskild växt är vald med eftertanke i Ove och Saila Pellas trädgård i Dalbo i Mariehamn. Resultatet är en stilren helhet som perfekt matchar det nybyggda funkishuset.

De av läsarna som har besökt min trädgård vet att minimalism inte är min personliga stil. Ändå drar jag djupt efter andan då jag kommer till Ove och Saila Pellas trädgård i Dalbo.

Det är som att vandra in på en utställning av stilleben. Varje växt är raffinerat kombinerad med andra växter, med huset och med omgivningen. Det är helt enkelt utsökt, stiligt och vackert.

Trädgården är ett skolexempel på hur man genom en noggrann planering kan få inomhus- och utomhusutrymmen att bilda en helhet.

Trädgården är också exempel på hur växter ute kan användas precis på samma sätt som möbler inomhus, på hur det lönar sig att fundera på vad man ser genom fönstret och på hur mycket sanning det ligger i uttrycket ”less is more”.

Inreder tillsammans

Huset och trädgården är ny, från år 2003. Men att skapa och leva med en trädgård är ingenting nytt för paret Pellas. Före flytten till Dalbo bodde familjen 20 år i Kattby i Hammarland.

– Där hade vi också trädgård, en gammaldags trädgård som passade i stil med det huset, berättar Saila.

– Nu ville vi pröva på något helt nytt.

Helt nytt, ja, det blev alltså funkisstilen och det in i minsta detalj. Ove och Saila inreder tillsammans, former och färger, till exempel på gruspartierna, diskuteras noga.

På rätt plats

Ove står främst för de arkitektoniska konstruktionerna medan det är Saila som i huvudsak väljer växterna.

– Jag har läst mycket trädgårdslitteratur och funderat mycket, berättar hon.

Tankearbetet syns. Vid den östra entrén möts man av en japansk hänglärk (Larix kaempferi ’Pendula’) med en mycket speciell form.

– Vi kallar den vår afghan, skrattar Ove och Saila.

– Det som är fult passar hos oss.

Fultߪ Hm, fulsnyggt i så fall och definitivt helt rätt träd på rätt plats, ett funkisvårdträd!

Ljus och skuggor

– Under den mörka årstiden belyser vi hänglärken så att trädet kastar en stor skugga mot husfasaden.

Det är nämligen inte bara växterna i trädgården som är noggrant planerade, Ove och Saila har också valt att fundera på var det behövs belysning för att man skall kunna njuta av trädgården också då det är mörkt och då givetvis både utifrån och inifrån.

– Vi tycker om ljus och skuggor.

Vid den östra entrén växer bland annat också en flikbladig silverlönn (Acer saccharinum ’Wieri’), Berberis ’Rose glow’ och flera barrträd som garanterar grönska även vintertid.

Grus som element

Allt är stiligt arrangerat i böljande former med grus som ett viktigt element.

Gruset har olika färger för att ytterligare accentuera formerna, färgskalan i sin helhet är stramt hållen i svart, vitt, grått och några brytande röda toner.

En plattlagd gång för oss längs en gräsmatta på husets södra sida till den bakre och mer privata delen av trädgården.

Där möts vi av en altan, ett stort trädäck i olika plan, som avslutas mot en sluttande skogsbacke, ett parkområde, som är familjens närmaste granne i väster.

På gården, i det sydvästra hörnet, finns också ett nybygge. Det är ett lusthus som Ove bygger själv och då naturligtvis i funkisstil!

Stegvis övergång

Övergången från trädgård till orörd natur sker stegvis.

Längst ner mot altanen har berget putsats rent från mossa och några små rabatter har anlagts i skrevorna. Längre bort får mossan och skogen successivt ta över. Allting är mycket, mycket vackert i sin enkelhet.

– Jag tror inte att det blir så många fler växter, säger Saila.

– Nu skall allting få växa till sig först så att vi får se hur slutresultatet blir.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: SEPPO SARKKINEN


Förstora bilden >
Skulpturalt vårdträd. Den japanska hänglärken kastar en effektfull skugga mot husets fasad då det är mörkt. Trädet är belyst underifrån.
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN


Förstora bilden >
Former och enkelhet. Böljande former skapar kontraster mot det stramt geometriska och den sparsamt hållna färgskalan skapar harmoni.
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN


Förstora bilden >
Som ett stilleben. Röda nyanser bryter mot entrérabattens grå-svart-vita färgskala. Här i Berberis ’Rose glow’. Trädet är en flikbladig silverlönn.
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN


Förstora bilden >
Altan mot naturen. Saila och Ove Pellas det nya lusthuset i bakgrunden. Trädet är en Eukalyptusvide (Salix integra ‘Hakuro Nishiki’) som också syns genom ett runt fönster från matbordet inomhus!
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN


Förstora bilden >
Speglar himlen. En rektangulär och nedsänkt damm fungerar som altanens vattenspegel mot himlen!
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN


Förstora bilden >
I den sista lilla rabatten, där den stramt hållna funkisträdgården övergår i naturtomt, växer Luzula nivea, silverfryle.
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

<< Tillbaka till sida 11 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan