Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Äpplen angripna av rönnbärsmal
I år är det många äppelträd som angripits av den så kallade rönnbärsmalen. – I hemträdgårdar har rönnbärsmalen förekommit något helt enormt, säger Ulla Boman på Ålands försöksstation.

Många är de privata äppelodlare som i år besviket får se sin äppelskörd bli dålig.

– I år är det särskilt rönnbärsmalen som orsakar problem. I hemträdgårdar har den förekommit något helt enormt, berättar Ulla Boman vid försöksstationen.

Rönnbärsmalen är en liten mal vars larver livnär sig på rönnbär och äpplen.

– Sådana år då det finns lite rönnbär finns det mycket rönnbärsmal i äppelträden. Larverna kryper in i äpplet och sedan ser det ut som att det har blivit skjutet med hagel när de äter upp det inifrån.

Boman berättar att man på försöksstationen i sommar uppmätte det största antalet rönnbärsmalar från den 10 juli och ungefär två veckor framåt. Mätningarna gjordes med de feromonfällor som försöksstationen har för att mäta förekomst av skadeinsekter och på så sätt få kartlagt om det finns behov av bekämpning.

De här fällorna är försedda med ett artspecifikt sexuellt doftämne, feromon, som lockar till sig insekthanar. Genom att sedan räkna antalet hanar i fällorna kan man få en uppfattning om den totala mängden av en viss art.

För sent att bekämpa

För dem som fått rönnbärsmalsangrepp på sina äppel i år är det inget att göra.

– Det är alldeles för sent att bekämpa nu, det skall göras innan larverna äter sig in i kartet. Då kan man till exempel använda sig av en blandning av tallsåpa och olja som man med högt tryck sprutar på äppelträdet, säger Boman.

Hur har det gått för de professionella odlarna?

– Jag vet några odlare som har fått angrepp av en annan skadeinsekt, äppelvecklaren. Men i och med att vi har de här feromonfällorna får odlarna klara besked om när de olika skadeinsekterna flyger och på det viset vet de när de skall spruta mot dem.

Förra sommaren skapade just äppelvecklarangrepp huvudbry på försöksstationen. Äppelkarten fick nämligen skador av vecklare, trots att feromonfällorna för äppelvecklare visade att insekten inte borde vålla några problem.

– Det kunde möjligtvis ha berott på att vi hade avslutat avläsningen av feromonfällorna för tidigt. Vi funderade också på att det kanske var så att äppelvecklaren flög längre än vi hade trott eller att den hann med två generationer förra sommaren då det var så varmt. Därför har vi tittat extra på just äppelvecklaren i år, säger Boman.

Försöksstationen har bland annat bytt ut feromonet i fällan för att minimera risken för att doften skulle försvinna.

– Men det har varit väldigt lite äppelvecklare i sommar, säger Boman.

Försöksstationen har i sommar varnat för ett par andra insekter som kunde kräva bekämpning. Fångsterna av liten fruktvecklare uppnådde tröskelvärdet för bekämpning den 5, 8 och 12 juni. Även plommonvecklare och större knoppvecklare fångades i feromonfällorna, men inte tillräckligt många för att uppnå tröskelvärdet.

Försöksstationen varnade också för äppelskorv i slutet av maj samt den 12 och 24 juni i år.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Förstora bilden >
Angripna. Många äppelträd har i år angripits av rönnbärsmal. Om just de här äpplena på Nyans chefredaktörs gård har gästats av några larver är oklart, men de är i alla fall betydligt färre än vad de brukar vara. Foto: ERKKI SANTAMALA
MALIN LUNDBERG