Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 24 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Obunden kompetens

Har då och då reflekterat över hur fiffiga mänskor det finns utanför den krets och de sammanhang jag under en stor del av mitt yrkesliv har rört mig i (tjänstemän och politiker).

Folk ”ute i byarna” uppvisar ofta ett häpnadsväckande kunnande om än det ena, än det andra. Många är dessutom riktigt kluriga i både tanke och skrift, när de någon gång skriver i tidningen.

Tanken som då har slagit mig är: varför är inte de här mänskorna med i politiken, där det minsann skulle behövas både nytt ”blod” och ett tillskott av kompetens.

När jag så inför höstens val gick med i Obunden samling, fann jag till min glädje en mängd för mig nya mänskor av just det här snittet. Flera av dem är relativt unga kvinnor och män.

I synnerhet slogs jag av häpnad härom kvällen när vi gick igenom ett utkast till valprogram. Vilken kompetens, såväl på djupet som på bredden, finns det inte i detta gäng! Oberoende om det handlade om näringslivsfrågor, skatte- och skattegränsfrågor, fiske- och övrig turism, social trygghet och omsorg, problemet med knark och andra rusmedel, ekologisk odling, miljöfrågor, åtgärder för funktionshindrade, hälso- och sjukvård osv.

På alla områden finns det minst en, oftast flera mycket kunniga mänskor, som nu kandiderar i valet. Jag skulle gärna nämna flera av dem vid namn, men kan givetvis inte favorisera vissa framom andra.

Jörgen Erlund (ob)