Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 3 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Ålands fiskare vill gärda in åländska innanfjärdar
Ny plan för att få bort sälarna
Fällor och eventuellt sälskrämmor hejdar sälarna vid inloppen till Lumparn. Intensifierad jakt inom området minskar antalet sälar så att yrkesfiske åter blir möjligt och lönsamt. Om föreningen Ålands fiskare får som den vill kan det scenariot bli verklighet.

Sälbeståndet i de åländska vattnen ökar allt mer. Det viktiga fiskeområdet Lumparn har tills för några år sedan varit ganska förskonat från sälar, men nu har sälarna hittat även dit.

– Sedan förra året är det helt katastrofalt, de skrämmer bort fisken helt därifrån, säger Fredrik Lundberg, verksamhetsledare för Ålands fiskare r.f.

Lundberg tror att antalet sälar i de åländska vattnen är högre än någonsin förut.

– De blir fler och fler och de går längre och längre in i vikarna och lär sig vittja olika typer av fångstredskap.

Sälsäkra redskap

Lundberg berättar att Ålands fiskare i samarbete med Ålands landskapsregering nu planerar ett nytt försök för att få bort sälarna från innerskärgården. Hittills har man främst koncentrerat sig på att sälsäkra redskap, men nu vill man istället intensifiera jakten inomskärs samt eventuellt använda så kallade sälskrämmor kombinerat med fällor och nät för sälfångst vid inloppen till Lumparn.

– Koncentrationen ligger mer på att intensifiera fångsten än på sälskrämmorna. De sälskrämmor som finns i dag fungerar inte så bra, men fiskeriverket håller på att upphandla en andra generationens sälskrämma, så vi får väl avvakta och se vad de kommer fram till.

Lundberg berättar att en sälskrämma skickar ut obehagliga ljudimpulser på mellan 180 och 190 decibel i en radie på 100 meter. För att sälarna skall bli skrämda av ljudet krävs det att intensiteten är tillräcklig. Man skulle kunna använda skrämman vid inloppen till Lumparn för att hejda sälarna och motivera dem att söka föda i utplacerade fällor istället för inne i vikarna. Sedan kunde sälarna föras bort.

– Men det har visat sig att sälarna lär sig hantera impulserna, vissa sälar är döva, och om de sticker upp huvudet ovanför ytan så påverkas de inte av ljudet.

Lundberg säger att det även kan vara svårt att få skrämman att fungera kontinuerligt.

– Tekniskt sett kan det vara väldigt besvärligt, och så fort det blir ett strömavbrott kan sälarna simma förbi.

Priset är ytterligare en nackdel när det gäller skrämmorna och enligt Ålands fiskares uträkningar skulle det totalt behövas 15 skrämmor utplacerade vid Lumparns olika inlopp.

Stor potential

Trots att det finns vissa tvivel gällande sälskrämmornas effektivitet tror Lundberg att ett sådant här projekt har en stor potential. När han nyligen beskrev projektet i tidningen Fiskarposten skrev han såhär:

– Områdets beskaffenhet är även det synnerligen lämpligt för försöket, då inloppen är mycket begränsade i förhållande till områdets storlek. Försöket har stor potential då fisket som bedrivs i området vid full kapacitet är mycket gott, och räcker åt många fiskare.

Ivarskärsfjärden

Visar det sig att metoden fungerar kan även det västra åländska fjärdsystemet med Ivarskärsfjärden komma att bli aktuellt för ingärdning.

Ålands fiskare har nyligen tagit fram en projektplan för det nya projektet. Nästa steg är att lämna in en ansökan om EU-medel från Strukturprogrammet för den åländska fiskerinäringen 2007-2013. Förhoppningsvis kan projektet realiseras längre fram i år.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Förstora bilden >
Innerområden. Det gröna området är det som Ålands fiskare i första hand vill göra sälfritt. Om projektet lyckas väl kan det i framtiden bli aktuellt att gärda in också Ivarskärsfjärden – det gula området på kartan.
MALIN LUNDBERG