Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 18 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Holmén siktar på en rekordtid
FRIIDROTT. Janne Holmén springer maraton i Rotterdam på söndag. I helgen värmde han upp med ett kort lopp i Roslagen. – Jag satsar på personligt rekord, säger han.

På fredag reser Janne Holmén till Holland och förbereder sig för Rotterdam Marathon som avgörs på söndag. I benen har han kortloppet Brukslunken som han sprang i Roslagen i söndags.

– Det var planerat att jag skulle delta. Hade jag inte gjort det, hade jag sprungit något liknande på egen hand, säger han.

Det handlade om ett 6,5 kilometer långt lopp som Holmén vann enkelt på tiden 19 minuter – 34 sekunder före klubbkamraten från Rånäs 4H, Niklas Österberg.

Vad ger ett sådant här lopp dig inför ett maraton?

– En chans att springa lite snabbare än maratonfart.

Lugnare träning

Nu tar han det lugnt inför helgen – vilket fortfarande innebär träning varje dag, men i något lugnare tempo. Sist han sprang ett helt maraton var i oktober på Åland.

Efter det har han deltagit i två längre lopp; ett halvmaraton i Sevilla där det blev finskt rekord med tiden 1.02,35 samt som hare vid ett maratonlopp i Barcelona där han klev av efter omkring halva sträckan.

Vad är målsättningen på söndag?

– Jag hoppas på bra väder och nytt personligt rekord, säger Janne Holmén.

Bra förhållanden

Den snabbaste tiden lyder 2.12,10 timmar och det satte han i Berlin år 2003. Han känner att ett snabbare lopp finns i kroppen.

– Det har jag alltid, men det har sällan varit bra förhållanden i loppen. Jag har egentligen inte haft det sedan jag satte rekordet, säger han.

Rotterdam bäddar dock för bättre förutsättningar.

– Det brukar vara lite blåsigt, men det sägs att banan lagts om.

I fjol slutade Janne Holmén på en åttonde plats i loppet med tiden 2.14,20, då rådde värmebölja med 25-26 grader.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax


Förstora bilden >
42 kilometer. Senast han sprang ett fullt maratonlopp var på Åland i höstas. I helgen springer Janne Holmén Rotterdam Marathon.
Foto: JONAS EDSVIK
MALIN TILLSTRÖM

<< Tillbaka till sida 18 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan