Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 14 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Sällskapsdjur på resa
Nu kan hunden eller katten följa med på semesterresan utomlands. Men det finns naturligtvis restriktioner och krav som måste uppfyllas innan det är dags att åka iväg.

Nu behöver man inte längre skaffa hundvakt eller kattmatare när man åker på semesterresa. Det är tillåtet att ta med sällskapsdjuret på resan bara man följer de regler som gäller. Tyvärr finns det inga övergripande regler utan man måste ta reda på vad som gäller för varje enskilt land. Reglerna varierar även för om ska man semestra eller delta i utställning eller tävling.

Viktigt

Det viktigaste att tänka på är:

 Identitetsmärkning

Det sker med mikrochip eller en klart läsbar tatuering. Märkningen bör ske innan vaccineringen mot rabies (se nedan).

 EU-pass för sällskapsdjur

Passet är obligatoriskt för hundar och katter. Även om man åker utanför EU är det bra att ha pass. På så sätt underlättas återresan in i EU-området. Man kan köpa passet för sällskapdjur från veterinären. Innan passet beviljas kontrollerar veterinären att djuret är identifikationsmärkt (tatuering eller mikrochip) och vaccinerat mot rabies.

 Vaccination mot rabies

Vaccinationen är det mest tidskrävande och omfattande förberedelsen för att komma iväg. Den bör göras åtminstone fem månader före resan eftersom rutinerna tar länge.

 Kontroll av rabiesantikroppar

Fyra månader efter att vaccinationen getts skall det tas ett antikroppstest för att se om djuret utvecklat antikroppar. Testet ska analyseras av Livsmedelssäkerhetsverket Evira. Man får svaret efter cirka två veckor och sedan skall en veterinär skriva in resultatet i EU-passet.

Om vaccinationen inte gett antikroppar måste man göra om hela proceduren. Därför är det säkrast att klara av vaccinationen i god tid. Antikroppstestet ska göras inom två år efter vaccinationen, sedan är den föråldrad.

 Behandling mot echinococcos

Bandmasken, även kallad echinococcos, är ett gissel för djur. Den finns inte i Finland, Sverige eller Norge, men om djuret varit någon annanstans behövs behandling mot bandmask.

Även om de officiella införselkraven endast gäller rabies och echinococcos kan det vara skäl att ta reda på vad det finns för andra otrevligheter för djuren i det land man åker till. Det kan handla om loppor, löss, fästingar och inälvsmaskar.

Syftet med reglerna är att hindra smittsamma sjukdomar att sprida sig, bland annat just rabies.

Dessa regler gäller endast fullvuxna sällskapsdjur. Sedan bör hundägare även observera att en del länder förbjudit införsel av vissa hundraser som anses farliga. För införsel från Ryssland, Storbritannien och Irland gäller även andra regler.

Mer information finns på Livsmedelssäkerhetsverkets hemsida: www.evira.fi

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax


Förstora bilden >
Hårig resenär. Nu kan man ta med sig katten på semesterresan om man vill göra sig besväret. Här är birmakatten Romeo i ett annat sammanhang. Arkivfoto: ERKKI SANTAMALA
NINA SMEDS

<< Tillbaka till sida 14 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan