Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 16 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Två upplevelser i vårens Göteborg
Från fågelkvitter till tivolimusik
Är man i Göteborg det andra veckoslutet i maj finns det två saker på trädgårdsfronten som man bara inte får missa. Det ena är ett besök i Botaniska trädgården, det andra är Lisebergs trädgårdsdagar.

Vintern har varit exceptionellt mild också i Göteborg. Redan den 20 februari sände Botaniska trädgården ut ett pressmeddelande om att man hade en vårblomning utan motstycke i parkens historia med över 100 blommande arter. Då blommade bland annat den första rhododendronbusken, tibast och körsbärskornell.

Tidigt på morgonen för exakt en vecka sedan traskade en busslast ålänningar in genom porten till den anrika anläggningen. Vi var bland de allra första som kom, det fanns bara en och annan morgonpigg joggare på stigarna. Fåglarna bjöd på morgonkonsert, det var fridfullt och fjärran från stadens yra.

Vilda lökväxter

Solens strålar letade sig ner genom trädens grönska och avslöjade mattor av blommande skogsvallmo (Hylomecon japonica) och vårsköna (Montia sibirica) och yrvakna uppstickare som ormbunkar och kallor.

Det finns cirka 500 olika rhododendron i dalen och många av dem bjöd på praktfull blomstring. Nu i maj är det visserligen den bästa tiden för just rhododendron men enligt trädgårdens hemsida är det bara under tre-fyra månader som det inte blommar någon buske alls.

Nytt för i år är en stor lökäng som från februari till maj bjuder på blomning, dessutom finns den gamla lökträdgården kvar som stoltserar med att vara en av världens största samlingar av vilda lökväxter från Medelhavsområdet och sydvästra och centrala Asien.

Stor trädgårdsutställning

Lökängen har skapats med anledning av den stora trädgårdsutställningen Göteborgs lustgårdar som pågår från den 28 juni till den 28 september. I Botan bjuder man bland annat på en piazza av den kända trädgårdsdesignern Ulf Nordfjell och en skapelse av Gunnel Carlson, ”Gunnel i Trädgårdens Tempel”. Tre andra anläggningar deltar i utställningen, nämligen Gunnebo Slott och Trädgårdar, Liseberg och Trädgårdsföreningen.

Mitt på dagen, då Botan började fyllas av andra besökare, lämnade den åländska gruppen lugnet och kastade sig in i den diametrala motsatsen: Lisebergs trädgårdsdagar.

Dagarna ordnades i år för åttonde gången och de har snabbt blivit så populära att det garanterat blir fler i framtiden.

Stort utbud

Lisebergs trädgårdsdagar är en trädgårdsmässa men inte en sådan som vi är vana vid från Älvsjö eller Sollentuna. Bland karuseller, ballongförsäljare och popcornbodar säljs växter, små och stora, till ackompanjemang av tivolimusik, effektljud och skratt.

Den här mässan är betydligt mindre pryl- och produktorienterad än de i Stockholm. Visst säljs här saker men växter och ätbart dominerar.

Tidpunkten och vädret tillåter ett stort växtutbud och det var roligt att konstatera att handelsträdgårdarna inte bara hade varit måna om att släpa dit sina rariteter utan också om att sälja dem till låga priser.

Mässområdet är inte stort till arealen, man går snabbt igenom det. Därför rekommenderar jag den som åker dit nästa år att söka sig dit först något senare på eftermiddagen. Efter tolv, då Lisebergs trädgårdsdagar öppnade, var köbildningen vid entrén inte speciellt upplyftande. Vid tretiden var köerna som bortblåsta.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax


Förstora bilden >
Gulblommig matta. Skogsvallmo (Hylomecon japonica) heter den här marktäckaren som trivs i halvskuggiga woodland. Skogsvallmon, som härstammar från Japan, Kina och Korea, är ovanlig hos oss trots att den är fullt härdig. Foto: SEPPO SARKKINEN
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN


Förstora bilden >
Rhododendronprakt. Rhododendron bjöd på färgshow till glädje för de som deltog i Williams trädgårdsresa till Göteborg. Foto: SEPPO SARKKINEN
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN


Förstora bilden >
Blommande tivoli. Det går alldeles utmärkt att ordna en trädgårdsmässa på ett nöjesfält. På Lisebergs trädgårdsdagar samsas plantorna med karusellerna. Foto: SEPPO SARKKINEN
TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

<< Tillbaka till sida 16 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan