Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 24 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Så blev det med Eckeröstämpeln

Som värdpar för Gästhem Lugn & Ro på Eckerö Post & tullhus har vi för våra gäster berättat byggnadens och många gånger Ålands historia.

För att kunna förklara dimensionerna på det ståtliga huset måste man ta med det som var upphovet; Postvägen och händelserna 1808-09 med den åtföljande över hundraåriga ryska parentesen.

I samband med frukosten berättar vi vidare om landets äldsta postkontor som nu skulle ha fyllt 180 år. Våra gäster har sedan fått ett vykort, en akvarell av Posthuset med en postrotebåt vid stranden. Vykortet har varit färdigt försett med frimärke vilket givit oss tillfälle att berätta om Åland som självstyrt och i många avseenden framgångsrikt örike.

Våra gäster har sedan fått skriva hälsningar hem till sig själva, vilket även det väckt munterhet. Som final har de sedan fört vykorten till postlådan för att där kunna läsa att alla försändelser förses med husets egen motivstämpel. Stämpelbilden har funnits avbildad.

Denna stämpel har genom åren varit en mycket eftertraktad filatelistisk sak och många tusental har kommit till huset enbart för att lägga sin post i lådan och för att få denna raritet (det samma gäller Kastelholm som förr var det andra postkontoret på Åland – och stämplas numera i Mariehamn).

Nu har ju Posten Åland lagt ned Eckerö postkontor som alla vet – och till vår besvikelse. Sista dagens stämpling sparades som en raritet. Vi fick sedan veta att man inte alls tänkte upphöra med denna fina stämpling. Den skulle bara flyttas över till Mariehamn. Allt skulle vara som förr. Det kom upp en text på postlådan vid Eckerö Post & tullhus med texten:

Försändelser inlämnade i denna låda stämplas filatelistiskt med motivstämpel från Eckerö post & tullhus. transporttid+1dag

Fint tänkte vi. Nu kan vi behålla vårt ”Lilla extra” fastän historieberättandet måste ju ändras till en del men stämpeln fanns kvar.

– Tror du verkligen att de behandlar ”vår” post annorlunda än annan post, undrade min fru Mercedes.

– Naturligtvis sa jag, med luthersk uppfostran om att lita på människor och tro gott om dem.

– Du är blåögd, sa hon och skrev ett brev till sig själv (översatt från spanska: Detta är ett test för att se om de sätter stämpeln!)

Hon lade brevet i lådan 5/5 och fick det tillbaks 6/5 med Eckerös runda Matnischen stämpel.

Ett nytt försök gjordes för att vara säkra på oegentligheten 8/5 och stämplat samma dag med Mariehamns stämpel. Den 21/5 gjorde jag själv om proceduren och fick det stämplat den 23/5 med Eckerö runda Matnischen stämpel. Materialet finns på redaktionen för dem som tvivlar.

Ja, Mercedes, jag var blåögd. Jag trodde aldrig att detta skulle vara sant.

Jag har in i det längsta försökt med diplomati och försökt bygga upp relationer baserade på ärlighet vad det gäller det historiska postkontorets bevarande på Eckerö.

Mercedes och jag är besvikna, jättebesvikna – men det är inget emot hur alla frimärkssamlare skall känna det och vad de skall tänka om Postens handlande.

Vi har väntat på att Postens tidning riktad till alla hushåll på Åland skulle komma ut och vi ville se hur man skulle uppmärksamma jubileumsåret med landets äldsta postkontor. Det blev noll ord om det. Däremot något ironiskt om att Matnischen som Postombud haft 13 försändelser per dag.

Vi trodde och vi vet att filatelin är viktig för Posten Åland. I vårt samhälle tar man på allvar en skriven deklaration om vad som skall hända med en försändelse där en samhällsstödd aktör är involverad.

Om man inte förmår hålla det man lovar – då skall man inte lova. Detta gäller framförallt ett affärsverk av Postens dimensioner. Man bör se över rutinerna, skola personalen och få alla att känna sitt ansvar och att de är viktiga.

Detta var kanske den lilla extra droppen som för vår del kom bägaren att rinna över.

Mercedes och

Peter Winquist

på Eckerö

Post & tullhus

Redaktionen har bett Posten om en kommentar. Så här säger Anita Häggblom:

– Breven som läggs i lådan på Eckerö post- och tullhus skall till oss i Mariehamn för stämpling. När lådan töms skall breven läggas i ett specialkuvert, som sänds till oss. Så vi förstår inte vad som har hänt, men kuverten har uppenbarligen blandats ihop med post från andra postlådor i Eckerö.

Anita Häggblom säger att det måste vara någon som inte har fått information om hur posten skall hanteras och skall kontakta dem som tömmer lådan så att det blir rätt.

Red.


Förstora bilden >
Eckerö Post & tullhus. ”Vi trodde och vi vet att filatelin är viktig för Posten Åland. I vårt samhälle tar man på allvar en skriven deklaration om vad som skall hända med en försändelse där en samhällsstödd aktör är involverad.” skriver insändarskribenterna, som själva tagit bilderna.


Förstora bilden >

<< Tillbaka till sida 24 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan