Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 4 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Skyddsjakten på säl hotad
Efter påtryckningar från djurskyddsorganisationer har ett förslag kommit upp inom EU att dels förbjuda försäljning av sälprodukter, dels reglera jakten på säl striktare. Landskapsregeringen är orolig för att skyddsjakten på Åland kan försvinna.

EU-förslaget att förbjuda försäljning av sälprodukter och reglera jakten på säl striktare har fått alla de nordiska länderna att reagera.

– Det är tydligt att man inte förstår vår situation här, säger näringsminister Jan-Erik Mattsson (c).

Han är rädd att det blir samma utveckling som med vårjakten och har därför redan nu i förslagsstadiet inlett samarbeten med övriga nordiska länder för att informera beslutsfattarna om situtationen på Åland. Bra information och redogörelse för situationen behövs för att förhindra att skyddsjakten på säl förbjuds, anser han.

Jan-Erik Mattsson har träffat bland annat Europaparlamentariker Henrik Lax för att diskutera frågan.

– Vi ser möjligheter till öppningar och tycker det är viktigt att vara med redan nu före hela processen startas.

Endast skyddsjakt

Det EU framför allt vill förbjuda är saluföring och export av sälprodukter. På Åland finns ingen export eller försäljning i större mening. Det här vill landskapsregeringen nu informera de övriga EU-medlemmar om.

– I vårjaktsfrågan kunde vi inte förstärka våra argument med ordentliga bevismaterial i ett tidigt skede. Nu har vi ett tydligt sälvårdsprogram att visa upp som garanterar skydd för stammen och som visar att vi inte bedriver någon större exporthandel, säger Mattsson.

På Åland jagas mellan 400-450 sälar per år i skyddsjakt. Jakten är väl reglerad och finns för att undvika skador i fisket.

– Sälarna ställer till stora problem för fiskare, och på grund av en ökning av säl börjar också det kustnära fisket bli hotat, säger Mattsson.

Landskapsregeringen har inlett samarbeten med ministerråd och jordbruksministerier i de nordiska EU-länderna. Där råder full enighet i frågan, förklarar han.

Jan-Erik Mattsson tror att det djurskyddsorganisationerna vill förbjuda är den jakt där inte hela djuret tas tillvara.

– Man har förmodligen hakat upp sig på klubbjakten på sälar. Det är inget som vi ägnar oss åt på Åland.

Ledamot Britt Lundberg menar också att miljöorganisationerna har missat något om de vill förbjuda skyddsjakt.

– Om vi inte tar tillvara skadade sälar som har fastnat i nät, blir de istället en belastning för miljön.

Kansliminister Roger Eriksson säger att man samarbetar inom Östersjöregionen för att göra sin åsikt känd. Man hoppas få igenom den i ett senare beslutsfattande. Den 16:e juli lämnades ärendet till Europaparlamentet. Även grekiske miljökommissionären Stavros Dimas har blivit informerad om situationen.

JESSICA SUNDBERG

jessica.sundberg@nyan.ax


Förstora bilden >
Orsak till EU-tvist. Sälens vara eller ickevara diskuteras inom Europaparlamentet. Arkivfoto: ERKKI SANTAMALA

JESSICA SUNDBERG

<< Tillbaka till sida 4 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan