Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 2 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Klassiskt varierbar linzertårta
Egentligen var det hallon jag längtade efter, men det blev en klassisk paj eller tårta. Klassisk för att den är väldigt gammal. Och för att receptet ser i stort sett likadant ut över hela världen, även om mängderna av olika ingredienser kan variera. Och bären.

Det var mest en slump att blicken råkade falla på ett recept på Linzer Torte i en veckotidning. Det slog mig att detta var en riktig sommartårta, som man kan bjuda på också efter det att fruntimmersveckan har passerats. En tårta med hallon, som är så gott.

Något sade mig att tårtan, som egentligen är en paj, är en klassiker. Med det menar jag att receptet är känt runtom i världen och ser i stort sett lika ut överallt.

Klassiker stämmer bra. Möjligen kan man också säga att receptet ser i stort sett lika ut överallt, men då ser man enbart till färgen på bären i fyllningen – röda skall de vara. Men hallon, som jag trodde? Inte alls.

Originalet

Att kampen har gått het i Österrike om vem som bakar den mest äkta sachertårtan känner många till. Men faktum är att linztårtan, från Linz i Österrike, är betydligt äldre.

Om det har krigats om rättigheterna är obekant, men enligt konditori Jindrak på Herrenstrasse 22 i Linz har tårtan funnits sedan 1696 och är därmed sannolikt den äldsta i världen. Vem som skapade den är obekant, men de senaste 80 åren har den bakats hos Jindraks, som kallar sig ”Das Haus der Original Linzer Torte”.

Det är alltså där originalet tillverkas. Om man får tro tillverkaren själv.

Det äldsta kända receptet finns i en 300 år gammal kokbok, som anger smör, mandel, socker, mjöl och fina kryddor som ingredienser.

Men fyllningen? Jindraks originaltårta innehåller röda vinbär. Inte hallon överhuvudtaget. Men eftersom Jindraks recept är hemligt, detaljerna i receptet, och vi måste hålla oss till tveksamma piratkopior när vi bakar vår Linztårta, så kan vi med gott samvete också byta ut vinbären mot hallon. Och den tidning som först fångade min uppmärksamhet med sin tårta använde krusbär, så låt gå för olika varianter.

Linzer Torte

200 g smör

1,5 dl socker

3 ägg

0,5 tsk mald

nejlika

1 tsk mald kanel

200 g

hasselnötter

ca 2 dl special-vetemjöl

Smöra en form på ca 25 x 25 cm eller 24 cm i diameter. Vispa smör och socker till skum. Slå i äggen, ett i sänder, under ständig vispning. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. Blanda snabbt till en slät deg.

Tryck eller kavla ut 2/3 av degen på bottnen och kanterna av formen. Bred på fyllningen.

Arbeta in mjöl i resten av degen så den blir lätt att kavla. Kavla ut den och skär ut remsor som läggs i ett rutmönster över tårtan. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 40-45 minuter. Lägg på ett bakplåtspapper om tårtan ser ut att bli för mörk.

Fyllning

En Linzer Torte är en klassiker. Konditoriet i Linz fyller sin tårta med rödvinbärssylt. Inget hindrar att vi gör likadant. Det är säsong för röda vinbär och en sylt åstadkommer man snabbt genom att koka upp bären med en skvätt vatten och marmeladsocker.

Hallon, som det också är säsong för, kan användas färska eller som sylt. Har man färska hallon så behöver man 3-5 dl bär, socker enligt smak och skorpsmulor som blandas i bären för att fånga upp saften. Isynnerhet om hallonen har varit frusna kan det behövas ett par matskedar skorpsmulor som stabilisering.

Ytterligare en variant är att fylla linzertårtan med krusbärssylt. Röda krusbär, som det också råkar vara säsong för.

En liter mogna krusbär snoppas och sköljs och läggs i en kastrull med 1 dl vatten och 160 g marmeladsocker. Låt koka på medelhög värma ca 10 minuter, rör om då och då. Låt kallna och slå på glas- eller plastburk och ställ kallt, gärna över natten.


Förstora bilden >
Så ser konditori Jindraks linzertårta ut, den som konditoriet kallar för originalversionen.


Förstora bilden >
Hallon. Detta är vad Matrutan skulle handla om, men det blir inte alltid som man tänkt. Men för den som inte låter sig förföras av en gammal tårta är ett tips att hallon passar ypperligt att frysa in, luftigt, precis som de är. Då är de torra och fina, nästan som färska, när de tinar upp.

<< Tillbaka till sida 2 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan