Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Föglöunga gjorde film om färjflytt
– Det har varit intressant för mig och säkert också för alla andra att göra filmen. Det säger Anneli Jansson om filmen ”Föglö färjflytt” som hon och de andra eleverna i årkurs 7-8 i Föglö grundskola arbetat med under hösten. På onsdag kväll sänds den i Åland 24.

Ombyggnaden av färjfästet i Svinö för den nya Föglöfärjan har medfört en hel del omställningar för dem som bor på Föglö eller har ärende dit. Under hösten har man fått ta sig till Föglö via rutten från Långnäs till Överö i stället för från Svinö till Degerby – och tvärt om förstås, om man skall från Föglö.

Uppgifter för alla

Om det här har de tio eleverna i årskurs 7-8, under ledning av bildkonstläraren Eva Maria Mansnérus och Susanne Hellstrand, som är lärare i samhällskunskap, gjort en film. Filmarbetet ingick samtidigt i en kurs, Video i klassen, som Eva Maria Mansnérus gått på i Helsingfors med Ingrid Svanfeldt och Tom Björklund som lärare. Svanfeldt har också vid ett par tillfällen deltagit i arbetet på Föglö.

Anneli Jansson berättar att alla elever varit engagerade på något sätt i filmarbetet, allt från manusskrivande till redigeringen av den färdiga filmen. Den bygger till stor del på intervjuer.

Blev ni i överraskade av någonting när ni arbetade med filmen?

– Ja, kanske det att det faktiskt var så många som hade förtur på färjan, säger Anneli.

Hon säger också att det visade sig att förbindelsen via Överö och Långnäs gjorde det svårare för hälsovårdarna och andra som är beroende av fungerande förbindelser.

– Det har också blivit svårt för ungdomar att, till exempel, åka till stan för att delta i idrottsträningar. Det är färre turer nu och de passar inte med tiderna, det tar längre och därför blir det svårare att få skjuts.

Bara roligt

Man har lagt ned mycket arbete på filmen men Anneli tycker att det varit värt det.

– Vi tänkte nog inte så mycket på arbetet eftersom det varit så roligt, säger hon.

De som jobbat med filmen, som i sitt färdiga skick är sex minuter lång är, utöver Anneli, Elias Skarén, Nadina Karlsson, Ieva Jelinska, Anders Gustafsson, Emil Sundelin, Evelina Sundelin, Minna Hellström, Elin Stenroos och My Jansson. Elin och My är elever från Sottunga som har bildkonst på Föglö.

På onsdag kl11 är det premiär för inbjudna i Föglö skola och på kvällen sänds filmen efter nyheterna i Åland 24.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax


Förstora bilden >

JAN KRONHOLM

<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan