Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 2 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Den dödligt goda tårtan
Den här tårtan har följt mig i 55 år minst. Varje bemärkelsedag, examen, bröllop eller högtidlighet av annat slag i familjen har krönts av Sans rival – tårtan som är godare än alla andra. Och den har tagit död på ett anrikt konditori.

Det låter dramatiskt och så är det. Och trots all dramatik, trots att tårtan har följt familjen genom alla dessa år, ända sedan man efter kriget kunde köpa mandel till ett pris som nästan ruinerade hushållskassan, så finns det i familjealbumet inte en enda bild på skapelsen.

Receptet fanns i en veckotidning, antagligen rikssvensk, för mängden anges i hg, hektogram. Det som gör mig osäker är pudersockret, som låter finlandssvenskt.

Konkurrenten

Sans rival-tårtan består av mandelmarängbottnar med en fyllning av smörkräm och nougat, ett gammalt klassiskt recept. Men så kom Ellen Svinhufvud, gift med landets dåvarande president, med sin egen variant där smörkrämen smaksattes med kaffe. Det här var på 1930-talet. Receptet fick konditori Stella i Helsingfors ensamrätt till. Stella levererade tårtor till sina egna butiker, men främst till Stockmanns varuhus.

Affärerna blomstrade tills Stockmanns för något år sedan kom på att man kunde ha sin egen tårta, en sans rival. Och eftersom skillnaden var så liten lät man förstå att det egentligen var samma tårta som förut. Stella rasade, processade - och gick i konkurs.

Så kan det gå till i konditorvärlden.

Värt ett försök

Men kvar finns tårtan och den som vill ha en utmaning bakar den själv. Den kanske inte blir perfekt vacker första gången, men också med litet trasiga och ojämna bottnar är den förödande god.

Receptet kan se litet olika ut. Veckotidningsvarianten från tidigt 50-tal gör bottnarna på 150 g mandel och 200 g pudersocker. Prinsessornas kokbok 1948, som antagligen vände sig till en mer välsituerad publik, har 200 g mandel och 150 g pudersocker. Den senare varianten tog över också i familjens festtårtor så snart mandeln blev mer åtkomlig.

Sans rival,

tårtan som är godare än alla andra (Prinsessornas kokbok, något förenklat)

Bottnarna:

200 g mandel

150 g florsocker

5 äggvitor

Smörkrämen:

75 g socker

3 msk vatten

3 äggulor

150 g osaltat (eller tvättat) smör

Pralin: 50 g oskållad mandel

50 g socker

Mandelmassa och rostad flagad mandel till garnering

Bottnarna:

Mandeln skållas, torkas och males. Vitorna slås till hårt skum. Mandeln och det siktade florsockret hälles över och massan vändes försiktigt fram och åter med en gaffel. Ett par släta bakplåtar smörjes med oskirat smör och mjölas. På varje plåt utritas två fyrkanter, 19 x 19 cm. Smeten delas upp i fyra lika stora delar, som utbredes jämnt med kniv på en uppritad fyrkant.

Bottnarna gräddas i ganska svag ugnsvärme ungefär 30-35 minuter, tills de är jämnt ljusbruna. Gräddas bottnarna för ljusa blir tårtan ej så god. Genast de är färdiga och ännu är mjuka jämnas de i kanterna med en tunn, vass kniv varefter de skäres från plåten med den tunna, vassa kniven, eljest spricker de lätt sönder. Hinner bottnarna kallna måste plåten insättas i ugnen igen, så att de blir varma. De får sedan ligga bredvid varandra tills tårtan göres i ordning.

Smörkrämen:

Blanda socker och vatten i en mycket liten, tjock kastrull som sättes över svag eld. Låt lagen koka utan att röra i den tills den håller trådprovet: Tag en droppe mellan tummen och pekfingret, skilj fingrarna åt några gånger. Om det då bildas trådar är lagen färdig.

Slå den kokhet i en fin stråle över de uppvispade gulorna. Vispa tills mesta hettan avgått.

Rör ner smöret i små klickar i krämen. Skulle krämen skära sig tillsättes 1 msk hett smör under kraftig rörning.

Pralin:

Den torkade, oskållade mandeln och sockret hälles samtidigt i en liten stekpanna eller i en liten järnkastrull. Denna sättes över elden. Innehållet röres tills sockret smält och är ljusbrunt, det får ej brännas. Det upphälles på en smord plåt eller stenskiva och får kallna, då det sönderbrytes och males på mandelkvarn, varefter det hälles i smörkrämen. Största delen av krämen bredes mellan bottnarna, som lägges jämnt på varandra. Hela ytan och sidorna täckes med resten av krämen, som slätas till med en kniv doppad i kallt vatten.

Gammaldags kvarn

Så långt Prinsessornas, som tycker att vi skall göra vår egen mandelmassa att dekorera med. Köp färgad, kavla ut, sporra ut band och forma en rosett. men före det beströs tårtan med rostad, flagad mandel.

I dag använder vi bakplåtspapper, vilket underlättar. Men mjöla för säkerhets skull, bottnarna har en benägenhet att fastna rejält och gå sönder.

Tänk på att mandeln till bottnarna inte kan köras i matberedare, den blir för fuktig. Gammaldags mandelkvarn är vad som gäller!

God jul och Gott nytt år!


Förstora bilden >


Förstora bilden >

<< Tillbaka till sida 2 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan