Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 22 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Släpp inte in genmodifierade grödor!

På Åland finns ett utbrett motstånd mot GMO-grödor och en vädjan mot dylika med nästan 3.000 namnunderskrifter har lämnats in till landskapsregeringen.

Socialdemokraterna antog på sin höststämma ett uttalande som stöder arbetet för att Åland ska bli ett GMO-odlingsfritt och GMO-fritt område.

Varför är vi då mot detta, vad är GMO? Förkortningen står för genmodifierad organism.

Men har vi inte genmodifierat så länge som odling av växter och avel vid boskapsskötsel har bedrivits? Jovisst, men då har man sökt fram de starkaste och mest produktiva exemplaren av en och samma art och korsat dem med varandra i hopp om att avkomman ska få en kombination av föräldrarnas goda anlag.

Inom genmodifieringen för man in gener från en art i en annan som den inte naturligt kan korsas med. Eller så “stänger man av” något anlag, som vi läste om i artikeln i NÅ om den genmodifierade potatisen. Denna kan producera mera amylopektin och på detta sätt ge mera limämnen.

Tomater som inte blir “rinniga” och kan sparas mycket längre framställs på samma sätt. Vi vet att fisk och vete inte kan korsas med varandra i naturen, men med genmodifiering går det att föra in fiskgener i vetet för att få det mera köldhärdigt. Sojabönor som är resistenta mot växtgifter är ett annat exempel.

Varför anser vi då detta vara illa?

Företag som utvecklar och säljer genmodifierade grödor påstår att alla – rika, fattiga , jordbrukare, konsumenter – gynnas av detta.

I verkligheten stämmer detta dock inte. Här några effekter av GMO: Varken konventionella och ekologiska grödor som smittas av GMO-grödor får säljas som “rena”, GMO-grödor ger inte ökade skördar eller bättre näringsvärde och är inte lösningen på svält och fattigdom, isynnerhet som grödorna patenteras och utsädet måste köpas på nytt för varje växtsäsong.

Det finns en stor oro bland forskare att genmodifierade organismer med nya gener ska sprida sig och förorsaka sjukdomar eller miljöproblem. Det finns även en oro att själva generna ska sprida sig till andra organismer.

Den som är intresserad av att läsa mera om dessa frågor kan söka på Google under t.ex. “Monsanto” eller “Genmodifiering”.

Jag har här inte alls berört genterapin, det användningsområde som med genteknik och -modifiering söker mediciner och metoder att bota sjukdomar.

Hillevi Ahlbeck (s)

<< Tillbaka till sida 22 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan