Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 4 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Bekämpa sniglarna med experthjälp
Mördarsniglarna är en plåga i våra trädgårdar. Nya Åland har med hjälp av biologilektor Ralf Carlsson testat några metoder för att slå tillbaka odjuren.

Sniglarnas kannibalism är någonting man kan utnyttja i bekämpningen. Den nya produkten Nemaslug innehåller nematoder eller bakterieätande parasiterande rundmaskar.

Nematoderna dödar snigeln och när andra sniglar äter på den sprids nematoderna vidare och skapar en kedjereaktion vilket leder till att alla sniglar som äter av dem som redan fått i sig maskarna dör.

– Det är nog det mest effektiva sättet att ta död på sniglarna, säger Ralf Carlsson.

Helst ska man, enligt anvisningarna, använda Nemaslug på våren eftersom de unga mördarsniglarna har svårt att stå emot parasiten.

Små rundmaskar

Nemaslug blandas ut med vatten och sprids sedan ut över trädgården, helst med hjälp av vattenkanna med pip. Sedan skall medlet verka på egen hand. Hur parasiterna beter sig efter att sniglarna har försvunnit kan inte Ralf Carlsson svara på.

– Det kan ju hända att maskarna ger sig på andra arter, men ofta är parasiter artbestämda.

Idag finns det produkter innehållande järnfosfat som prepareras så att sniglarna äter det och sedan dör. Järnfosfat förstör sniglarnas mag- och tarmsystem vilket gör att de svälter ihjäl inom ett par dagar.

– Det verkar vara ett ganska dyrt sätt att bekämpa sniglarna, säger Ralf Carlsson.

Järnfosfat

Sniglarna dör av järnsfosfatet, men det sprids inte från snigel till snigel på samma effektiva sätt som nematoderna så vill man bekämpa sniglarna med hjälp av denna produkt kräver det mer tid och pengar.

– Det är en av de mer populära metoderna nu, säger Mats Söderström på ab Lantbruk som säljer både Nemaslug och Ferramol med järnfosfat.

Vill man försöka bekämpa sniglarna på ett billigt sätt är en effektiv metod att klippa sönder dem eller skära dem. Det använder sig Ralf Carlsson själv av.

– Jag har haft sex stycken sniglar på gården i år som jag har tagit död på, säger Ralf Carlsson.

Lätt att förväxla

Det finns ett par ofarliga sniglar som folk ibland förväxlar med mördarsnigeln, nämligen den svarta skogssnigeln och den gråsvarta kölsnigeln. Båda är vanligtvis svarta men den gråsvarta kölsnigeln skiljer sig från skogssnigeln genom att den har en liten köl på ryggen och andningshålet är placerat längre bak.

Varken kölsnigeln eller den svarta skogssnigeln behöver dödas, eftersom de inte kommer att förstöra din trädgård. Enligt Ralf Carlsson är den svarta skogssnigeln inte väldigt utspridd på Åland.

– Den finns vid ett tiotal platser på Åland.

Vilken tid på dygnet är det bäst att bekämpa sniglarna?

– De är aktiva på natten så vill man bekämpa dem på effektivaste sätt ska man ge sig ut då, men morgon och kväll fungerar också

JOHAN ORRE

johan.orre@nyan.ax


Förstora bilden >
Expert. Nyan har med hjälp av biologilektor Ralf Carlsson testat olika metoder för att döda mördarsniglar. Foto: ANDREAS DIENERT


Förstora bilden >
Ralfs favoritmetod. Ralf Carlsson klipper de mördarsniglar han hittar. Foto: ERKKI SANTAMALA


Förstora bilden >
Salt. Saltet drar ur vatten ur sniglarna. Det ser ut som att de smälter som glass i solsken. Foto: ERKKI SANTAMALA


Förstora bilden >
Mest effektiv. Ralf Carlsson säger att mördarsnigelbekämpning med hjälp av nematoder nog är det mest effektiva sättet att slippa odjuren. Foto: ERKKI SANTAMALA


Förstora bilden >
Ofarlig. Kölen på ryggen avslöjar den här snigeln. Det är en gråsvart kölsnigel och förväxlas lätt med mördarsniglar. Foto: RALF CARLSSON

<< Tillbaka till sida 4 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan