Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 14 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Sottunga söker fler barnfamiljer
Ett kommunalt avloppsnät, fiberkabelnät och kommunal mark för fler bostäder. Så ser nutidssatsningarna på Sottunga ut, som alla leder till kommunens viktigaste utmaning för fortlevnad. – Det är utan vidare att få hit familjer som har barn, säger kommundirektör Margareta Enne.

Margareta Enne har inte suttit länge på sin post som kommundirektör för Finlands minsta kommun med 115 invånare.

I mitten på juni tog hon över efter sin sambo Pekka Heinonen och det inte helt smärtfritt.

– Man kan tro att det inte finns så mycket att göra här, men det är enormt mycket bokföring och sifferjobb vilket är både tidskrävande och tar tid att sätta sig in i.

Pekka Heinonen blev kommundirektör efter att Sottunga inte haft någon på posten i nästan ett år. Istället var arbetet fördelat på tre till fyra personer, som fick betalt för sitt arbete för kommunen.

– När Pekka började kom det hemskt mycket människor hit och ville prata. Även om besöken inte är lika många nu kommer det fortfarande hit människor som vill diskutera, säger Enne.

Ond cirkel

Sottungas största utmaning är att få fler barnfamiljer att bosätta sig på ön. Men för det krävs arbete och bostad, vilket Sottunga inte har i dagens läge.

Margareta menar att det kan förvandlas till en ond cirkel.

– Vi har satt ett mål att få hit en barnfamilj per år och det är väl ett högt ställt mål då vi inte har några arbetsplatser eller bostäder. Finns det ena finns inte det andra. Men jobbar man för det är det realistiskt.

För att komma tillrätta med bostadssituationen köpte kommunen tre markområden i början på 2009.

– Det är svårt för utomstående att få köpa privat mark då invånarna gärna ser att marken går vidare i arv. Nu har kommunen tre tomter som skall planeras och delvis möjligen indelas till tomter som kan säljas åt kommuninvånare som vill bygga. Men än så länge finns det inga beslut över detta, säger Enne.

Fiberkabelnät?

Pågående projekt i Sottunga är ett kommunalt avloppsnät som är på kommande. Halva holmen är redan grävd och i höst ska resten av åkrarna grävas.

Sonera planerar samtidigt att lägga ut rör för sina kablar när uppgrävningen pågår.

– Sonera har funderat förut på att lägga ett rör för kabel men det kostar en hel del och ska ju löna sig. Eftersom vi ändå gräver nu går det på ett ut och kostnaderna kan sänkas för båda. Vår modemuppkoppling är väldigt långsam och ett fungerande internet är a och o i vårat samhälle.

Vad gäller anställningar står kommunen som störst arbetsgivare på ön. Det handlar om 15 anställningar, varav skolan bjuder på flera. Inom den privata sektorn är Kjells grönsaker, vilka både importerar och exporterar grönt utanför Åland, störst.

Öns enda livsmedelsaffär, andelsbutiken Sottunga Ahl, står öppen fem dagar i veckan, men kräver 15 frivilliga för att funktionera.

– Men affären är livsviktig både för skolan och för invånarna, säger Enne.

Ställa upp

Sottungas senaste bokslut visade ett överskott på över 64.000 euro. Kommunen är i framtiden beroende av landskapsandelarna för att se ekonomin gå runt.

– Minskar dem är det ett problem.

Sottungas invånarantal blir trefaldigt större under sommarmånaderna, men får Sottunga kommun som man vill ökar den permanent bosatta befolkningen, vilket skulle öka skatteintäkterna och få kommunen att leva upp.

I och med arbets- och bostadssituationen vore lösningen distansarbete, säger Enne. Men för att både trivas och välkomnas i den sammansvetsade kommunen krävs det även att den nyinflyttade ställer upp på det sociala planet.

– Flyttar man hit måste man nog inse att det gäller att vara med i byggandet av kommunen. Med så få invånare märks det direkt om någon inte hjälper till.

Margareta Enne har själv, trots arbetet som direktör, exempelvis jobbat en vecka i hemvården när den anställde var på semester.

– Det var roligt och nyttigt. Jag fick en inblick i de äldres vardag här på ön, säger Enne.

Funderingar

Från och med oktober tillsätts nyvalda kommundirektören Christer von Essen på Ennes post, arbetet som Enne hade kunnat få men inte sökte då hon numera pendlar mellan Sottunga och fasta Finland där Pekka numera arbetar.

Nya kommundirektörens största utmaning tvekar inte Enne på.

– Det är utan tvekan att få hit fler familjer med barn. Jag tror att de yngre familjerna har goda fortlevnadsmöjligheter här på ön, säger hon.

Huruvida hennes arbete är viktigt tvekar hon inte om.

– Ja, visst behövs det en kommundirektör. Förutom att det är mycket pappersjobb som någon behöver ta itu med behövs det någon att föra vidare sina funderingar kring kommunen med. Den här diskussionen behövs.

Vad anser du om en kommunsammanslagning?

– Ekonomiska frågor kanske skulle underlättas och valmöjligheterna bli fler om det är en större kommun, men oberoende stor eller liten kommun ska samma jobb utföras.

Finns kommunen om 20 år?

– I och med alla kommunsammanslagningar i Finland i dag har jag svårt att tro det i framtiden finns en kommun med under 200 invånare, det verkar otroligt. Men när det sker är svårt att säga.

CECILIA LINDVALL

cecilia.lindvall@nyan.ax


Förstora bilden >


Förstora bilden >
Temporärt. Margareta Enne har suttit på direktörsposten i drygt tre månader och stannar två månader ytterligare. I oktober tar Christer von Essen över, med ökad inflyttning som största utmaning på kommunens agenda.