Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 14 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Vi har spårat telefonkökompositören
Ring så spelar vi –  när du väntar

Vi har spårat telefonkökompositören

Undrar du också vem som har komponerat musikslingan som polisen, ÅHS, Kantarellen och många andra organisationer och företag spelar när du hamnar i deras telefonkö? Nyan har spårat mannen bakom låten – ända ner till Österrike. Så vi ringde upp honom.

De flesta ålänningar ringer någon gång till polisen eller Ålands hälso- och sjukvård för att sedan hamna i telefonkö. Den låt som då spelas, som också Kantarellen och Medimar i Mariehamn använder sig av, spårade Nya Åland till Österrike.

Låten, med piano och trumpet över ett lätt funkigt komp, heter ”Ericsson MoH number two” och levereras som en färdigt inbyggd slinga i det svenska företaget Aastra telefonväxlar.

Mäkta förvånad

Bakom historien ligger utvecklingen av Aastras så kallade BusinessPhone, som under några år låg i Österrike.

Mannen bakom produktionen och kompositionen är Harald Mädicke på Audio Communication Tonproduktion i Wien. När Nyan ringde upp honom blev han mäkta förvånad över sitt, vad vi kan kalla, ”dolda kändisskap”.

– Jag vet att den här låten används världen över, men för att vara ärlig är jag ändå väldigt överraskad, säger han på knackig engelska.

Låtslingan komponerades år 2000 på uppdrag av Ericsson (Aastra köpte nämligen upp växlar tillverkade av Ericsson för drygt två år sedan, därav namnet). Harald anlitade två musiker, en trumpetare och en pianist, som spelade in låten.

– Det är ju en telefonsvararlåt så det finns vissa komponenter att tänka på. Den får inte vara för snabb. Men å andra sidan inte för tråkig, säger Mädicke.

Rik på köpet?

Som ägare till ”den så kallade väntemusiken” som Audio Communication skriver i sitt certifikationsbrev, står Ericsson Austria AG. Mädicke har komponerat ett fåtal ljudspår för Ericssons telefonväxlar och telefoner tidigare.

Att ”Ericsson MoH number two” skulle användas världen över, och här på Åland, liksom säljas till några privatpersoner efter förfrågan, är fascinerande, menar Harald.

– Jag tycker inte det är det bästa stycket musik. Men jag antar den är bra som väntemusik.

Han tillägger att väntemusikens popularitet som sådan kanske inte är så stor ändå.

– Det är egentligen ingen som vill lyssna på musiken utan alla ringer ju för att de vill prata med någon.

Har du blivit rik på låten?

– Nej, det är bara en affär. Den hade, låt mig tänka… Ett fast pris på 2.000 euro.

Koppla in stereo

Vill företag och organisationer inte välja den musikslinga som finns färdigt inbyggd i växeln, kan de välja att spela i princip vilken musik som helst.

Det kan vara friköpt, egenkomponerad, stereo- eller radiomusik, säger teletekniker Anders Lindholm vid Ålands telefonbolag.

– Det går ganska lätt att koppla in en stereo och köra radiomusik eller cd-spår, men då får man betala en summa för det också.

Väljer företaget att använda en upphovsrättsskyddad låt får de betala pengar till Teosto, vilka förvaltar de ekonomiska rättigheterna enligt upphovsrättslagen.

Avlyssnade privat samtal

Anders Lindholm berättar om en kille som ringde till ett företag en gång och trodde att han mitt i allt tjuvlyssnade på ett privat samtal.

– Han kom in på ett samtal och tänkte att ”Ah, det här är intressant!” Det visade sig att en radiokanal var på i växeln och några politiker pratade budgetfrågor. Han blev lite snopen när han förstod att det han hörde inte alls var hemligt.

CECILIA LINDVALL

cecilia.lindvall@nyan.ax


Förstora bilden >


Förstora bilden >
Doldisen. Så här ser mannen bakom väntemusiken ut, Mr Harald Mädicke. Foto: PRIVAT

<< Tillbaka till sida 14 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan