Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 15 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Olympisk träningsmetod tar fäste på Åland
IDROTT. Normalt tränar Leif Larsson och Pierre Johansson det svenska skidlandslaget. I helgen var de på Åland för att lära ut om sin metod Muscle action quality, ett träningssätt för att förhindra överbelastningsskador. – Jag brukar säga att vi erbjuder ett minimum av begränsningar och ett maximum av möjligheter, säger Larsson.

– Det är egentligen ingen ny träning i sig utan det vi menar är att man ska tänka rörelse och inte muskler. Det vi förespråkar är en metod som skapar förutsättningar för vidare träning, säger träningsrådgivaren Leif Larsson

Han och fysioterapeuten Pierre Johanssons metod Muscle action quality, MAQ, erbjuder inte övningar som är originella i sig utan det är systematiken i hur de utövas som ger rörlighet, styrka, balans och koordination.

Han menar att det handlar om att bygga upp en grundfysik för att slippa överbelastningskador.

– Det finns en uppskattad siffra att belastningsskadorna har minskat med runt 80 procent bland de idrottare som använder sig av metoden, säger Pierre Johansson.

Jobbar med OS-truppen

Just nu arbetar Larsson som träningsrådgivare och Johansson som fysioterapeut i Sveriges olympiska kommitté. Under sina vingar har de bland annat den längdskidtrupp som ska representera Sverige vid OS i Vancouver om cirka tre månader.

Men de menar att metoden kan användas inom alla typer av idrotter. De har bland annat arbetat som fysteam bakom Djurgården-Älvsjö under den succéperiod i mitten på 2000-talet då damfotbollslaget tog två SM-guld på raken.

– Det är ingen tung vetenskap och det handlar inte bara om fys utan också så klart om att spela fotboll, men sedan vi började träna dem så fanns det inga överbelastningsskador i laget, säger Larsson.

Men det finns också de som är kritiska mot metoden.

– Vi har stött på motstånd från dem som vill skynda snabbt och tycker att det här är för mjuk träning, säger Johansson.

Testad i Åland United

Redan för två år sedan var team Larsson-Johansson på Åland vid ett tillfälle och lärde ut sin metod. Sedan dess har Åland United och IFK Mariehamns damer arbetat med träningsättet.

Lena Eriksson, utbildningsansvarig vid Ålands idrottsförbund (ÅIF) men också delaktik i ÅU-träningsteam, tror att metoden är en stor bidragande faktor till att belastningsskador har varit så få i laget i år.

– Det går inte att säga att det enbart är metodens förtjänst att spelarna har hållit sig så pass skadefria. Men det har varit väldigt lite skador i år och jag har sett att träningen har fungerat bra. Börjar man ordentligt från grunderna och systematiskt arbetar sig fram så kommer rörligheten och stabiliteten. Jag tror att det är grunden till all form av idrott, säger hon.

Skolor och föreningar

Det var därför som Lena Eriksson och ÅIF på nytt bjöd hit Larsson och Johansson. I helgen var de alltså i Idrottsgården i Mariehamn för att lära ett 30-tal idrottsledare, fysioterapeuter och idrottslärare på Åland om sin metod.

Simtränaren Göte Winé var en av dem som fanns med på kursen.

– Metoden är bra för att den jobbar med helheten. Att få balans och styrka på ett sätt som är skonsamt mot kroppen. För simmarna är det bra träning eftersom de jobbar så mycket med ryggen, säger han.

Med på kursen fanns även Maria Löfroth, lärare för årskurs 5-9 på Strandnäs skola. Och redan nästa vecka planerar hon att testa metoden på idrottslektionerna.

– Det är bra att lära eleverna grunderna tidigt för att de ska få in tekniken innan de börjar med vikterna. Det gäller att hitta rätt och få kroppsmedvetenheten, annars är det lätt att man tränar in fel rörelser och skadar sig, säger hon.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS

fredrik.törnroos@nyan.ax


Förstora bilden >
Praktisk övning. Kurs-ledaren Pierre Johansson visar simtränaren Göte Winé och idrottsläraren Maria Löfroth övningsmetoderna bakom träningskonceptet Muscle action quality.


Förstora bilden >
Grundare. Leif Larsson, en av grundarna till MAQ, går igenom de olika momenten i träningsmetoden. Han berättar att alltför många idrottare inte når maximal prestationsutveckling eftersom de slarvar med den grundläggande träningen. Deras metod går därför ut på att bygga upp en bra grundfysik för att undvika skador.


Förstora bilden >
Stort intresse. Ett 30-tal åländska idrottsledare, idrottslärare och fysioterapeuter fanns på plats i Idrottsgården i Mariehamn i helgen för att ta del av MAQ-metoden.

<< Tillbaka till sida 15 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan