Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 44 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
De bantar för pengar till Nepal
Två av Nya Ålands medarbetare, Nina Smeds och Patrik Dahlblom, har beslutat viga sin vår till förmån för kunskapen. De är med i viktminskningskampanjen där varje förlorat kilo betyder 15 euro till lärarutbildningen i Nepal.

-Jag har fyllt 40 och det i kombination med släktens medicinska historia har fått mig att tänka mera på hälsan, säger journalisten Nina Smeds.

Nina är en av de som har varit och vägt sig för att kunna delta i Folkhälsans på Åland och Mariehamns församlings riksomfattande kampanj där vikt förvandlas till pengar. Som Nya Åland tidigare har berättat har en finländsk miljonär lovat betala 15 euro för varje förlorat finländskt kilogram. Pengarna, maximalt 10 miljoner euro, går till lärarutbildning i Nepal.

Mera träning

Nina hade redan gjort upp och börjat följa ett program som bygger på sundare mat och mera träning. Ett mål är bland annat att kunna jogga i sommar men för att minska slitaget på lederna bör hon bli lättare. Då hon läste om kampanjen såg hon möjligheten att slå två flugor i en smäll.

– Jag har alltid ansett att övervikt är ett lyxproblem men om man kan få ut något bra av det, som till exempel skolor i Nepal, är det en helt annan sak!

Patrik Dahlblom, 50, har länge vägt över 100 kilo. Efter en hårdbantning för nio år sedan gick han ner 16 kilo, men något år senare visade vågen tresiffrigt igen.

– Viktökningen beror på dålig och oregelbunden kost, och att jag inte rör mig i onödan, säger han.

Patrik skall använda samma metod som när han bantade förra gången. Han tänker skära ner på, eller helt lämna bort, pasta, snabbmat, bröd, godis och alkohol.

– När vikten rasade som mest förra gången åt jag bara kött, frukt och grönsaker. Den första tiden var jobbig både för mig och omgivningen, hjärnan skrek efter feta ostsmörgåsar och jag hade svårt att koncentrera mig på något annat. Men det gick över.

Och så skall han motionera regelbundet. Till att börja med blir det stavgång till och från jobbet.

Till slutet av maj

– Invägningen till förmån för lärarutbildning i Nepal lockade 148 personer. Av dessa var ett tjugotal män. Ännu återstår några få invägningar av personer som hade opassligt att komma så vi landar på runt 150 personer totalt, berättar hälsoinformatör Sonja Signell på Folkhälsan.

Slutvägning

Slutvägningarna görs den 28 maj och då får vi alltså veta hur mycket Ninas och Patriks kroppar har donerat till Nepal.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax


Förstora bilden >
På väg ner. Hälsoinformatör Sonja Signell på Folkhälsan flankeras av Nyanreportrarna Patrik Dahlblom och Nina Smeds som går mot en lättare vår.


Förstora bilden >
Minskar måttet. Patrik Dahlblom hoppas att han inte behöver dra ut måttbandet lika långt senare i år.


Förstora bilden >
Många med. Cirka 150 personer vägde in sig till kampanjen som ger pengar till Nepal för varje minskat kilo.


Förstora bilden >
Deltar. Kenny Smolander var en av dem som vägde in sig till förmån för Nepal. Här med Sonja Signell.


Förstora bilden >
Vill jogga. Nina Smeds vill börja springa, men några kilo behöver försvinna för att inte felbelasta kroppen.