<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Alla stugor klassificeras
Att hyra en övernattningsstuga ska inte längre vara som att köpa grisen i säcken. Alla stugor som hyrs ut via Viking Line och Eckerölinjen ska nu klassificeras. – Vi vill kunna garantera att man får en hållbar produkt, säger Gunilla Karlsson på Viking Line.

Sedan 2001 har Ålands turistförbund i samband med återförsäljarna genomfört flera olika klassificeringar av turistboende. Först klassificerade man campingplatserna, därefter självhushållningsstugorna och förra året hotellen.

Nu har turen kommit till övernattningsstugorna, den enklare formen av stuga som ofta hyrs av till exempel cyklister. Målet är att förenkla för turisten som ska veta vad han får samtidigt som man hoppas att standarden på stugorna ska höjas.

– Det förekommer klagomål i dag, framför allt på utrustningen i stugorna som är väldigt enkel att byta ut, säger Gunilla Karlsson på Viking Line.

Två klasser

Till skillnad från självhushållningsstugorna ska inte övernattningsstugorna klassificeras med en till fem stjärnor. Endast två klasser blir det: standard och standars plus. Indelningen är specifik för Åland, varken i övriga Finland eller i Sverige finns det i dag någon klassificering av övernattningsstugor.

En standardstuga ska klara grundkrav och minimiutrustning. Bland annat ska inredningen hållas i helt rent och fungerande skick, stugan ska vara rökfri och godkänd av byggnads- och brandmyndigheter.

För att få beteckningen standard plus krävs att stugan dessutom har toalett, minikök eller rinnande varm- och kallvatten.

De stugor som inte uppfyller standardkraven kommer inte i framtiden att finnas med i återförsäljarnas kataloger.

Jämnare kvalitet

Det nya klassificeringssystemet har tagits fram av Ålands turistförbund i samarbete med återförsäljarna Viking Line och Eckerölinjen. Destination Åland deltar också i samarbetet men som en mer passiv part.

Klassificeringen av stugorna ska göras av personal från någon av återförsäljarna, men även den stugägare som inte säljs via Viking Line och Eckerölinjen kan få sin stuga klassificerad, då genom turistförbundet. I två och ett halvt år gäller klassificeringen, därefter måste den göras om. Men har man uppgraderat sin stuga går det bra att få den omklassificerad.

– Förhoppningsvis ska vi nu få en jämnare kvalitet, säger Gunilla Karlsson.

Mindre klagomål

Efter att självhushållningsstugorna klassificerades har återförsäljarna märkt att kvaliteten förbättrats och att antalet reklamationer minskat.

– Kunden är mer medveten om vad han köper och då blir han inte besviken, förklarar Gunilla Karlsson.

Stugägarna själva har inte varit med i processen att ta fram den nya klassificeringen, framför allt beroende på att Ålands stuguthyrarförenings verksamhet för tillfället ligger nere. Vad stuguthyrarna tycker om idén vet man alltså inte, men Malin Frantzén påpekar att stuguthyrarna själva tidigare velat att alla stugor skulle klassificeras.

– Man kan säkert vara kritisk till en början men jag hoppas att de förstår att det här ska gynna även deras verksamhet, säger Malin Frantzén.

Klassificeringen av övernattningsstugorna ska göras under hösten för att finnas med i nästa års turistkataloger.

LISA BERGKVIST


Förstora bilden >
Ska klassificeras. Även de enklare övernattningsstugorna ska nu klassificeras. På vänstra sidan av skylten Christer Hedin, Eckerölinjen, och Gunilla Karlsson, Viking Line. På högra sidan Annis Danielsson, Eckerölinjen, Ann-Sofi Björklund, Viking Line, och Malin Frantzén vd för Ålands turistförbund. Foto: STEFAN ÖHBERG
LISA BERGKVIST

<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan






5.4.2006