<< Tillbaka till sida 11 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Stort fredsläger på Åland
Under sommaren ordnas ett stort internationellt fredsläger på Åland, det största som nånsin ordnats här. Lägret är en del av firandet av att Ålands demilitarisering fyller 150 år.

Men innan det åker ett gäng ungdomar på fredsläger till Bosnien-Hercegovina för att hjälpa till att få till stånd ett samarbete mellan serbiska och muslimska ungdomar i två konfliktdrabbade byar.

Det handlar om ett stort internationellt ungdomsutbyte. Först deltar man i ett ungdomsläger i Bosnien-Hercegovina den 1-10 juli och den 15-23 juli står man själv värd för ett internationellt ungdomsläger vid Lemböte lägergård.

Temat för ungdomslägret i Bosnien-Hercegovina är ”Ungdomssamarbete i konfliktdrabbade landsbygdsområden” och de 60 deltagarna kommer från sammanlagt tio länder. Ungdomarna besöker området kring byarna Goradzde och Foca i sydöstra delen av Bosnien.

Innan kriget bodde serber och muslimer sida vid sida i de två byarna, men i dag är byarna uppdelade med nästan bara serber i den ena och muslimer i den andra. Tillvaron är fortfarande konfliktfylld.

Samarbete över gränser

Gruppledare för den åländska gruppen är högskolepraktikant Jennika Kullman, som till vardags studerar internationella relationer och freds- och konfliktkunskap vid Malmö Högskola.

– Tanken är att man ska få i gång ungdomsverksamhet med inriktning på fredsarbete och att upprätta ett samarbete mellan de konfliktdrabbade byarna och ungdomarna i dem, berättar hon.

Ungdomarna får bekanta sig med det bosniska folket och delta i vardagslivet, bland annat genom att vara inhysta hos lokalbefolkningen. Lägret avslutas i Tjeniste med ett evenemang vid monumentet över andra världskriget.

– Det är en gammal amfiteater som under åren blivit alldeles vildvuxen, så först ska det röjas upp där. Sedan kommer lokalbefolkningen att bjudas in till den föreställning ungdomarna ordnar.

Demilitariseringsläger

Ungdomslägret i Lemböte har temat ”Fred, demokrati och mänskliga rättigheter” och samlar närmare 50 deltagare från sammanlagt åtta länder. Lägrets syfte är att ge ungdomarna kunskaper om tolerans, solidaritet och demilitarisering och utgör en del av Ålands demilitariserings 150-års jubileum.

Också här avslutas lägret med ett program för allmänheten.

– Ungdomarna får fria händer att utforma programmet utgående från givna ramar.

Programmet kommer att visas både i Mariehamn och i Bomarsund. Syftet är att ungdomarna via olika grupparbeten ska lära sig förstå och acceptera kulturella olikheter.

– Många av deltagarna kommer från konfliktdrabbade områden. Det är nyttigt för oss att lära oss hur det är att leva under sådana förhållanden. Vi betraktar ofta freden som en självklarhet, säger Marja Leena Magnusson, huvudansvarig för lägret.

Punkterar fördomar

Andreea Bolos från Mariehamn, men ursprungligen från Rumänien, fungerar som volontär under lägret. Förra året deltog hon själv i ett fredsläger på Nordirland.

– Man lär sig mycket under sådana här läger, inte minst om sina egna fördomar om till exempel olika kulturer och identiteter. Man märker ofta att det inte är så mycket som stämmer och lär sig att vara öppnare gentemot andra kulturer.

– Media visar ju också mest den negativa sidan av de konfliktdrabbade länderna, men det finns så klart också mycket positivt att se och upptäcka även där.

Det är första gången ett så här stort evenemang av den här typen ordnas på Åland.

– Det finns fortfarande några få platser kvar, om någon är intresserad, upplyser Marja Leena Magnusson.

Lägret riktar sig till ungdomar i åldern 18-25 år och intresserade kan kontakta Jennika Kullman på Fredsinstitutet.

– Det får gärna komma fler killar, som läget är nu har vi mest tjejer, säger hon och förundras över det svala intresset från killarnas sida.

– Man borde kanske införa obligatorisk åländsk fredstjänstgöring i stället för militärtjänst för de åländska killarna! föreslår hon med ett skratt.

LINA ANTMAN

redaktion@nyan.aland.fi


Förstora bilden >
Fredstjänstgöring? Eftersom de åländska killarna slipper militärtjänst, borde man i stället införa ”obligatorisk fredstjänstgöring” - i jämlikhetens namn för både killar och tjejer. Det tycker i alla fall Fredsinstitutets Marja Leena Magnusson, som under sommaren är huvudansvarig för det internationella fredslägret på Åland. Med sig har hon högskolepraktikanten Jennika Kullman, volontären Andreea Bolos och praktikanten Özgür Dünya Sarisoy från Turkiet, som alla på olika sätt kommer att vara engagerade i fredslägren. Foto: LINA ANTMAN

LINA ANTMAN

<< Tillbaka till sida 11 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan






20.4.2006