<< Tillbaka till sida 16 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
”Förälska er i era friska bröst!”
Upptäck cancern i tid

”Förälska er i era friska bröst!”

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen för finländska kvinnor. Men även om sjukdomen är svår att förebygga är den lätt att upptäcka i tid. Förutsättningen är att man regelbundet undersöker sina egna bröst.

Omkring 3.800 bröstcancerfall upptäcks årligen i Finland. Tack vare att många av fallen upptäcks innan cancern har hunnit sprida sig är dödligheten ändå låg. Ungefär 90 procent av de som insjuknar blir friska.

– Ingen annanstans i världen är man så bra på att upptäcka cancern i tid och det beror bland annat på att kvinnorna är mycket aktiva och tar hand om sig själva och sina bröst, säger Carola Tiitinen från föreningen Promama.

För att situationen ska förbli lika god försöker Promama och Carola Tiitinen sprida information om vikten av att undersöka sina bröst regelbundet och hur man går till väga. I går besökte hon Mariehamn och i morgon onsdag står Kökar på tur.

– Att undersöka brösten borde vara lika naturligt som att borsta tänderna, säger hon.

Den metod för självundersökning av brösten som Promama rekommenderar utvecklades för mer än 100 år sedan i Österrike, men spreds i Finland på 70-talet bland annat av läkaren Gisela Gästrin. Gästrins studier visade att regelbundna självundersökningar minskade dödligheten i bröstcancer med hela 29 procent.

Varje månad

Trots att majoriteten av de kvinnor som insjuknar i bröstcancer är över 50 år bör man börja med undersökningarna redan i 25-årsåldern, rekommenderar Carola Tiitinen. Till en början är det bäst att undersöka brösten varje vecka, men när man lärt känna sina bröst räcker det med att undersöka dem en gång i månaden.

– Det kan vara bra att undersöka dem efter mens, då är brösten mjuka. Men har man inte mens längre ska man ändå undersöka dem en gång i månaden.

Hela handflatan

När det är dags för undersökning ställer man sig sedan i lugn och ro framför spegeln, berättar Carola Tiitinen. Belysningen ska vara ordentlig, allt ska synas.

Sedan iakttar man noggrannt sina bröst och ser om de ser ut som de brukar. Först tittar man rakt framifrån, sedan lyfter man på armarna och till sist tittar man från sidan. En brösttumör kan dra ihop huden vid sidan av bröstet till en liten grop, vilket är något som man kan vara uppmärksam på.

– Sedan trycker man lite på bröstvårtan och ser om det kommer något sekret. Om det plötsligt kommer sekret utan att man brukar ha det kan det vara värt att kolla upp.

Nästa steg i undersökningen är att man lägger sig ner på rygg, till exempel på sängen. Är brösten stora kan det vara bra att lägga en kudde under ryggen, tipsar Carola Tiitinen. Med hela handflatan känner man sedan på brösten i en cirkel runt bröstvårtan. Först ska armen på den sida som undersöks sträckas rakt upp, därefter rakt ut och sedan undersöker man brösten med armen längs sidan.

– Man ska ha tanken med och känna två varv runt. Det är också viktigt att man trycker stadigt med hela handflatan, bara med fingertopparna känner man ingenting, säger Carola Tiitinen.

– Att undersöka brösten är att uppskatta sig själv som kvinna. Alla bröst är underbara, förälska er i era friska bröst!

Hård och fastvuxen

Hur vet man då att man har hittat en cancerknöl? Jo, till skillnad från de knölar och ojämnheter som finns i friska bröst, framför allt när man är mellan 25 och 55 år, är en cancertumör hård och fastvuxen med omgivningen.

– Andra knölar flyttar sig lite när man rör vid dem, men inte bröstcancerknölar. Cancertumören är också oförändrad under menscykeln.

Cancertumören kan däremot vara både slät eller ojämn och både öm eller inte öm.

– Men om man känner att det ömmar i brösten är det oftast inte cancer utan något hormonellt.

Ålder riskfaktor

Vad som orsakar bröstcancer vet forskarna ännu inte riktigt och sjukdomen är därför svår att förebygga. Den enda ordentliga riskfaktorn är egentligen ålder 80 procent av de som insjuknar är över 50 år.

Statistiska samband finns också mellan att bröstcancer och betydande fetma, fet kost och brist på motion. De som fått mens före 12 års ålder löper större risk att insjukna liksom de kvinnor som inte föder barn eller föder sitt första barn efter 35 års ålder. Att bröstcancer finns hos nära släktingar innebär också en större risk.

– Ungefär 7 procent bär på anlag för bröstcancer, men alla de insjuknar inte. Det är inget som står skrivet i pannan, säger Carola Tiitinen.

I morgon informerar Carola Tiitinen på Barnängen på Kökar. Tidpunkten är 18.30 och inträdet är gratis.

LISA BERGKVIST

lisa.bergkvist@nyan.aland.fi


Förstora bilden >
I liggande ställning undersöks brösten lättast. Det viktiga är att känna ordentligt, med hela handflatan, två varv runt varje bröst och med armen sträckt uppåt, utåt och åt sidan. – Kvinnan blir snart en expert på sina egna bröst, säger Carola Tiitinen. Illustration: www.promama.fi
LISA BERGKVIST


Förstora bilden >
Lär andra undersöka. Det så kallade mama-programmet utvecklades redan på 70-talet, men det fungerar lika bra i dag. Carola Tiitinen från föreningen Promama besökte i går Åland för att informera om programmet och om självundersökningar av brösten.
Foto: STEFAN ÖHBERG
LISA BERGKVIST

<< Tillbaka till sida 16 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan