<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Doktorn kan hjälpa mot snusspöket
I förra veckan förbjöd EU snus på Åland, men den åländska primärvården har inte höjt sin beredskap för att hjälpa snusare som vill sluta. För individuell hjälp kan man vända sig till sin läkare.

Primärvården har inte utvecklat specifika åtgärder för snusavvänjning, och inte höjt sin beredskap för att hjälpa snusare med anledning av EU:s snusförbud.

– Korkat nog har man ju till och med fått folk att tro att snus är ett bra alternativ för den som vill sluta röka, säger Bo-Anders Kuhlman, läkare på Cityläkarna i Mariehamn.

Även om snus inte ger lungbesvär, och risken för hjärt- och kärlsjukdomar är mindre än vid rökning, framhåller Bo-Anders Kuhlman att risken ändå är mycket större för den som snusar än för den som inte gör det.

Svårare än rökning

Den gamla uppfattningen att det är svårare att sluta snusa än att sluta röka, kan Bo-Anders Kuhlman bekräfta både som läkare och som privatperson.

– Jag har själv varit både rökare och snusare. Att sluta röka var svårt, men att sluta snusa var det svåraste jag någonsin gjort, säger han.

Dels innehåller en prilla snus mer nikotin än en cigarett, dels handlar det om frekvensen.

– Många snusare har ju snus inne dygnets alla vakna timmar utom när de äter. Det blir ju en annan psykologisk tillvänjning.

Mentalt behov

Det psykologiska är centralt i allt tobaksmissbruk.

– Den fysiska avgiftningen är egentligen rätt snabb, inom två till tio dagar är du fri från giftet. Abstinensen kan visserligen pågå ett litet tag till, men sedan är det ditt behov som styr dig.

Sedan ungefär fem år tillbaka har Bo-Anders Kuhlman skrivit ut Zyban-tabletter åt människor som vill sluta röka. Zyban är från början designat som antidepressivt medel, men har visat sig minska röksug. Enligt Bo-Anders Kuhlman har 40 till 50 procent av dem han föreskrivit Zyban blivit rökfria.

Försök mot snus

Nyligen har Bo-Anders Kuhlman provat skriva ut Zyban åt snusare.

– Det rör sig om två personer, och jag skrev ut det för bara ett par veckor sedan, så det är för tidigt att dra några generella slutsatser. Men hittills ser det bra ut, den ene tar medicinen och är snusfri. Den andre läste på om biverkningarna och bestämde sig för att sluta ändå, utan Zyban.

Vilka biverkningar är det?

– Det är ju så att läser du om biverkningarna på ett aspirinpaket så blir du livrädd. Som läkare måste man skriva upp allt som någonsin hänt vid användning av ett läkemedel, men vad gäller Zyban är det egentligen väldigt få som fått några biverkningar.

Motivation

Bo-Anders Kuhlman skriver dock inte ut Zyban åt den som inte allvarligt bestämt sig för att bli tobaksfri.

– Man måste vara rejält motiverad, annars är det meningslöst, säger han.

Annars finns alltid preparat som nikotintuggummin och nikotinplåster.

– Det är ju inte idealiskt, eftersom de också innehåller nikotin. Men det är ett så pass tråkigt sätt att sluta, att folk inte brukar fortsätta med dem, säger Bo-Anders Kuhlman.

TOMMY HARNESK

tommy.harnesk@nyan.aland.fi


Förstora bilden >
Begär. Både som läkare och som privatperson kan Bo-Anders Kuhlman bekräfta, att det är ännu svårare att sluta med snus än med röktobak. Arkivfoto: STEFAN ÖHBERG
TOMMY HARNESK