<< Tillbaka till sida 10 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Spanska hittehunden Pinita fick nytt hem på Åland
”Som att adoptera ett barn”
Att adoptera en hittehund från Spanien är nästan lika invecklat som att adoptera ett barn. – Men Pinita är värd allt besvär, tycker hennes nya mattar Anouk och Mieke de Vries.

Hunden Pinita möter oss i dörren till Mieke och Anouk de Vries hem i norra i Mariehamn. Hon viftar intensivt på den långa svansen och hälsar vänligt.

Rasen är obestämbar. Mest liknar hon kanske en varg till färg och storlek.

– Det sägs att hundar som lever på gatorna och korsar sig med olika raser till slut börjar likna vargar till utseendet, säger Mieke och klappar den tillgivna hunden som verkar vara hur snäll som helst.

Bunden vid ett träd

Pinita är uppskattningsvis sex år gammal. Sina första år levde hon i spanska Andalusien där hon, enligt de knapphändiga uppgifter som finns, troligen var vakthund – något som hennes nya familj på Åland inte ser några spår av.

– När övervakningskameror installerades där Pinita tidigare vaktade blev hon antagligen överflödig. Hon lämnades vind för våg, fastknuten vid ett pinjeträd, berättar Mieke.

Så fick Pinita, som betyder just pinjeträd, sitt namn.

Hon togs omhand av ett hundhem och kom den vägen till organisationen ADA, Animales de Andalucia som har samarbetsparter i olika länder, bland annat i Sverige.

Via internet

Via internet kom Mieke, efter att en tid ha funderat på att skaffa hund och letat via olika organisationer, i kontakt med ADA i Sverige.

– Det började med att Anouk önskade sig en hund. Någon valp kunde vi inte ha, eftersom jag jobbar och inte kunde vara hemma, och det är svårt att hitta vuxna hundar att ta hand om. Därför var en hund från ADA en bra möjlighet för oss.

Men lätt var det inte. Pinita bodde i jourhem i Sverige och var bortlovad till en annan familj, men efter hårt arbete från Miekes sida kom hon till slut till Åland.

Det var lite som att adoptera ett barn, visade det sig. Kraven är stora på den som får ta hand om en andalusisk hittehund.

– Du måste visa organisationen att du har råd med eventuell vård för hunden ifall den blir sjuk, du måste redogöra för ditt sociala nätverk, du måste ha en gård eller andra utrymmen för hunden att vistas på och du måste visa att du har tid för den. Du får inte sälja hunden eller avliva den utan organisationens vetskap och du måste skriva under ett kontrakt. Inom ADA är man väldigt angelägen om att förmedlingen lyckas. Man är mån om sitt rykte.

Därför har Pinita till och med egna ”gudföräldrar”, Robert och Christine Gustafson.

– När jag inte kan ta hand om Pinita får hon vara hos dem.

Måste ta risker

När hunden kommer är den vaccinerad, avmaskad, försedd med pass och identitetschip i nacken. Men, påpekar organisationen på sin hemsida, hundarna har oftast tråkiga erfarenheter i bagaget, något som i så fall kräver extra arbete.

Mieke medger att hon, när beslutet väl var fattat, drabbades av ångest.

– Tänk om hunden är falsk och biter, tänkte jag. Men ibland måste man ju våga ta risker.

Men Pinita passar bra både i familjen och i Miekes jobb inom specialomsorgen. Pnita är ofta med på jobbet på specialfritidshemmet Orion – med skriftligt tillstånd från alla föräldrar – och fyller där en viktig funktion.

Kostnaden för adoptionen stannade på cirka 1.500 kronor. Det finns ytterligare en andalusiskt hittehund på Åland.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax


Förstora bilden >
Spansk dam. Pinita är en spansk hittehund som fått ett nytt hem på Åland. Matte Mieke de Vries är glad över att hon och dottern Anouk de Vries fick adoptera hunden via förmedlingsorganisationen Animales de Andalucia i Sverige.
ANNIKA ORRE


Förstora bilden >
Snäll. Tillgiven och snäll är hon, Pinita.
ANNIKA ORRE

<< Tillbaka till sida 10 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan