Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 20 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Löparskolan pratade teknik och utrustning
MOTION. Tränaren Stefan Hägg besökte Nyans löparskola och berättade allt han vet om skor och övrig utrustning. Han konstaterar att många klär sig för varmt inför den stundande vintern. – Det räcker med underställ och en tunn jacka, säger han.

Stefan Hägg började träna löpning i högstadieåldern och övergick senare till att bli framgångsrik tränare. När han träffar löparskolans elever inleder han med att berätta om hur det egentligen borde se ut när man ger sig ut på vägarna.

Han visar i vilket läge höften bör ligga och hur stolt hållning man ska ha när man springer.

– I början blir det ofta att man tittar ner på sina tåspetsar, men då blir allt fel. Kroppen böjs fram och även andningen blir sämre. Ha blicken ett par meter framför dig så blir hållningen bättre, tipsar han.

Armarna ska hållas i nittio graders vinkel och pendla fram och tillbaka längs kroppen.

– Det gäller att försöka undvika att kränga och röra sig i sidled, men allt hänger på hur stark man är här, säger han och lägger handen på magpartiet.

Med hela foten

Förutsättningen för en bekväm löpning, är en avspänd kropp. Axlarna ska vara i viloläge, käkmuskulaturen får inte spännas och motionären ska andas djupt ner i lungorna.

– Nutidsmänniskan måste lära sig att slappna av, få andas med magen. Ett tips när ni går och lägger er är att ta tio andetag djupt ner i magen. Ni märker att det tar lång tid, säger Stefan Hägg.

Han fortsätter med en fråga som han själv benämner som kontroversiell: hur sätter man ner foten när man springer?

– Med hälen först, svarar de flesta enigt, men ändrar sig snart när de ser Häggs nekande blick.

– Någon gång på 80-talet när joggning blev modernt skrev löpartidningarna om att man ska sätta ner hälen och rulla över mot tårna i steget. Men det är otroligt ineffektivt. Egentligen ska man dra fram låret, och då höjs knät automatiskt, och få en fotställning under höften. hela foten ska i, säger han.

Kallstart

Han jämför löparsteget med tennis- och fotbollsspelare som håller sig på alerten genom att studsa på tå.

– Jag har svårt att tänka mig att barn som springer omkring och leker i en by i till exempel Afrika eller Kina gör det på hälarna. Det är något som kommit i västvärlden.

Hägg påpekar vidare att en löpare ska känna sig lika stolt som till exempel en gymnast under en barrtävling.

– Men folk är inte lika imponerade över någon som springer. Men det är inte bara en rytm, utan löpning är också teknik. Det ska kännas tillfredsställande när man lyckas ändra i den och förbättra sig.

Åland är på väg mot kallare tider, och flera i löparskolan tycker det är knivigt att klä sig rätt inför den stundande vintern.

– Den här tiden på året ska man frysa lite i början, då är man lagom klädd. De flesta klär sig för varmt. Ett underställ med en jacka över räcker. Det finns också vintertights som fungerar bra om man inte vill ha fladdriga byxor, säger han och fortsätter:

– Vattentäta material som goretex fungerar inte när man springer, de släpper inte ut tillräckligt med fukt. I övrigt spelar materialet inte så stor roll.

Våga tjata

Men det är skorna som är den viktigaste frågan för varje motionär.

– Tjata och nojsa med affärerna, det är jätteviktigt att skon är rätt!

Det går att få dubbade skor vintertid, men det är inget Stefan Hägg rekommenderar.

– Vi har bara ett fåtal dagar då det är omöjligt att använda ett par vanliga träningsskor, man hittar nästan alltid en plats att springa på, även om man får vara lite försiktigare.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax


Förstora bilden >
Skokunnig. Löparveteranen Stefan Hägg, längst fram, lärde löparskolans elever allt om skor. Övre raden från vänster: Sanna Jansson, Birgitta Häggblom, Viviann Liljeström, Regina Andersson och Britt Lundberg. Mellersta raden från vänster Ulrica Johansson, Lili-Ann Sundström, Birgitta Ekblad, Kerstin Elevall samt Christina Loikas med sonen André Boman. Foto: STEFAN ÖHBERG
MALIN TILLSTRÖM

<< Tillbaka till sida 20 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan