Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 13 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan

Något som kan vara intressant är att söka kontakt med personer som är i samma situation som du själv och som liksom du har ett nyväckt aktieintresse. Man har därmed säkrat samtalsämnet för flera kommande fikapauser. Du ska få se att det är sällan som det saknas något att tala om, vare sig det gäller egna strategier eller händelser på börsen. Dessutom är det bra att ha någon som är på samma nivå som en själv, som man både kan lära och lära av.

Ålands Aktiesparare r.f. är en lokal oberoende intresseorganisation vars medlemmar har sitt aktieintresse gemensamt. För en liten slant får man som medlem ta del av flera intressanta föreläsningar och vara med på olika evenemang som anordnas, vilket ger ett utmärkt tillfälle att förkovra sig i sina aktiekunskaper och träffa likasinnade. Vi kan rekommendera dig att gå in på deras hemsida på www.aktiespararna.aland.fi och läs mera om dem.

Innan man tar sats och sätter igång med sin aktiehandel kan det vara klokt att staka ut några riktlinjer för sitt aktieengagemang. Mot bakgrund av vad vi tidigare har sagt om aktiernas risk och avkastning är det klokt att sätta upp några principer, mål och riktlinjer för sin verksamhet. Du kan få hjälp med detta till exempel från Sveriges Aktiesparares Riksförbund, som publicerar några ”gyllene regler” på sin hemsida www.aktiespararna.se som vi har valt att här kort beskriva några.

Långsiktighet är det första som rekommenderas och detta utifrån samma resonemang som vi förde i aktieskolan del 2 (30.1.07). Genom regelbundenhet i investeringarna undviker du därtill risken att ”komma in på toppen”, det vill säga att flera köptillfällen ger ett genomsnittligt bra inköpspris och risken att alltid köpa när allt är på toppen minskar. Riskdiversifiering tas upp som en regel och aktiespararen rekommenderas att köpa 10-15 aktier i 5 till 6 branscher för att minska risken.

För en uppfriskning av risk och riskspridning, se fondskolan lektion 2 (20.6.06) och 3 (4.7.06) och 4 (18.7.06). För att hålla dig välinformerad om dina aktier och om marknaden rekommenderas du som aktiesparare att läsa årsbokslut och rapporter från dina bolag och inte lita för mycket på allt och alla andras åsikter och tips, även om det alltid är bra att lyssna. Vidare rekommenderas du sätta gränser för när du ska omplacera i din portfölj, vilket kan hjälpa dig att undvika surdegar och ett alltför stort beroende av en enskild akties utveckling.

Belåning av aktieportföljen är något som Aktiespararna höjer ett varnande finger för. Om du har svårt att direkt se orsaken till risken med belåning så har vi här skissat på ett händelseförlopp som var vanligt under början av 2000-talet som visar hur galet det kan gå vid spekulation med belåning.

Anta att du köper en aktie för 1000 euro. Med 70 procents belåningsvärde på aktien behöver du bara satsa 300 euro i eget kapital, för resterande del (700 euro) erbjuds du finansiering genom belåning av aktien som du köper. Bra, tänker du då eftersom aktien ju enligt din helt nya och unika analys ska upp och så länge aktiens värde stiger med mer än räntekostnaden så är det ju en bra affär. Om aktien däremot faller så borde det inte dröja så länge innan du blir ombedd att ställa större säkerhet för ditt lån, eller att sälja aktien med förlust.

Har aktien sjunkit mycket, säg 300 euro eller mer i vårt exempel, så räcker det kanske inte ens att sälja aktien, det kanske är ett ”hål” i din aktiedepå som du måste täppa till genom att flytta över mera pengar. Pengar som du kanske hade öronmärkt för ditt sparande längre fram, eller för konsumtion. Så länge pengarna i alla fall finns så är det ju bara väldigt trist att förlora dom.

MATHIAS SÖDERBACK

Avans Partners

<< Tillbaka till sida 13 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan