Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 14 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Syföreningsdamer arbetar flitigt i det tysta
Garnet tar slut till värmande filtar
Ålands syföreningar har drabbats av garnbrist. Har du en gammal tröja där hemma som bara ligger i byrålådan? Då kan du repa upp den och skänka garnet till dessa flitiga fingrar. Resultatet blir en filt åt en person som fryser i Calcutta.

Ålands syföreningsdamer arbetar i det tysta. Heter det. Men när ett 40-tal av dem träffades i går så nog hördes en hel del trivsamt samspråk och många glada skratt. Det klirrade dessutom lätt av ljudet av stickor som slår emot varandra. Klirr från kaffekoppar hördes också. Det hör till.

Det var diakonissorna, eller diakoniarbetarna som de hellre kallar sig numera, som kallat samman till storträff med syföreningarna i Godby center i Godby i går. Syftet med träffen var dels att synliggöra syföreningarnas ihärdiga och flitiga arbete för människor ute i världen, dels att uppmana allmänheten att skänka garn.

Detta var kort sagt ett garnuppror.

– Vi tar gärna emot yllegarner av olika slag, säger Eva Lindblom, diakoniarbetare i Finström-Geta församling. Garn är dyrt och nu har vi hållit på i så många är att restlagrena hemma hos folk börjar ta slut. Helst av allt tar vi emot yllegarn eller garn blandat med ylle.

250 filtar

Också upprepat garn går bra, alltså garn från tröjor som nystats upp på nytt. Det går bra att återanvända och kan göra stor nytta i form av filtar åt personer som fryser. De kan rent av rädda liv.

Det är inga små mängder som produceras. Enligt diakoniarbetare Lisbet Nordlund, i Mariehamns församling, sänds årligen omkring 250 filtar från Mariehamn vidare till behövande ute i världen.

Begravs i filt

Gudrun Carlsson från Mariehamn är en av de aktiva damerna. Ursprungligen kom idén med en storsamling från henne. Sedan 1982 har lappstickandet i form av Moder Theresas filtar förekommit på Åland.

– Vi vet att filtarna gör stor nytta, berättar hon. Bland hemlösa blir de en kär ägodel. Vi har också fått höra om personer i Calcutta som begravs med sin egen filt omkring sig.

Transporterna sköts av Emmanus och körs av Transmar till Helsingfors och sedan vidare ut i världen.

På senaste år har syföreningsdamerna också börjat sticka så kallade ”Hjälpjössar”, en kramiskanin, som något kan trösta ett barn – eller vuxen – efter en svår händelse, eller i en allmänt svår livssituation. Och så tillverkas diverse varor av gamla kaffepåsar, bland annat smarta grytunderlägg.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS


Förstora bilden >
Samspråk över sticksöm. När syföreningsdamerna från hela Åland strålade samman i Godby i går konstaterades att fliten varit så stor att det egna garnet håller på att ta slut. Nu behövs donationer. Här samspråkar Rut Liewendahl, född 1910, som i och för sig har slutat sticka på grund av värkande axlar men nog trivs bra i gänget trots det, och Gunborg Karlsson, född 1914, som flitigt håller i gång sticksömmen. Båda dessa damer bor i Godby.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Titta vad de kan! Diakoniarbetarna visar gärna upp det fina arbete som utförs i syföreningarna. Här syns från vänster Lisbet Nordlund, Mariehamn, Marie-Louise Nordberg, Jomala församling. Solveig Nordström Hammarland, Arja Grunér, Lemland-Lumparland, Hans Björndahl, Mariehamn och värdinnan Eva Lindblom, Finström-Geta församling. Saknas på bilden bland de åländska diakoniarbetarna gör Birgitta Stenlund, Saltvik och Maja Englund, Ålands norra skärgårdsförsamling.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Stor kvinnorörelse. Syföreningarna är många på Åland. Inom en och samma församling kan det finnas åtskilliga föreningar. Exempelvis Hammarland har fem, en i varje by. På storsamlingen i går träffades en del av alla aktiva.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Sprider glädje. Hjälpbehövande långt ut i världen gläds över filtarna, intygar Gudrun Carlsson.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Gryt-
underlägg.
En ny vara som syföreningarna börjat träna på att tillverka är grytunderlägg av begagnade kaffepåsar.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN

<< Tillbaka till sida 14 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan