Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 16 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Färre överger sommarkatter
Antalet övergivna katter är i svag nedgång. Enligt verksamhetsledare Helinä Ylisirniö vid Finlands djurskyddsförening är problemet dock fortfarande aktuellt. – Tydligen anser vissa att engångsgrillar och engångskatter är en del av sommarstugekulturen.

En sommarkatt tas ofta i juni-juli och överges när semestern tar slut, berättar Ylisirniö. I fjol hittades över tusen övergivna katter.

– Oftast skaffas katten som sällskap åt barnen. Man är ändå inte redo att sköta om katten efter att semestern är över, så den överges i naturen.

Också andra sällskapsdjur lämnas åt sitt öde. I sin helhet har antalet hittedjur ökat. Uppskattningsvis över 2 000 djur övergavs i Finland 2006.

Ingen erkänner

Enligt Ylisirniö är det svårt att uppskatta det verkliga antalet sommarkatter, eftersom ingen medger att den tagit en katt bara för sommaren.

– Det skulle vara intressant att veta varför människor överger sina sällskapsdjur i slutet av sommaren, säger Ylisirniö.

Katter överges särskilt på landsbygden, där de annars också förökar sig friare.

– Många äldre människor tror att kattens karaktär förändras om den steriliseras, men det stämmer inte, säger Ylisirniö.

Aktiv upplysning är en lösning på problemet, tror Ylisirniö. Hon rekommenderar också att inga sällskapsdjur ges bort gratis.

– Redan några tiotal euro gör att tröskeln för att ta en sommarkatt blir högre och ger orsak att tänka igenom saken noggrannare, konstaterar Ylisirniö.

Kampanj med kändisar

Kattmatsföretaget Whiskas kampanj mot sommarkatter påminner i år redan fjärde gången människor om ansvarsfullt behandlande av djur.

Kampanjens nyaste fadder är tv-kändisen Ellen Jokikunnas, som anser att upplysningen om sommarkatter är viktig.

– De som överger sina sällskapsdjur borde fås att känna skuld för sina handlanden, säger Jokikunnas.

Jokikunnas håller med skådespelaren Eija Vilpas, som också deltar i kampanjen, om att de som borde upplysas mest är den yngre generationen.

Kampanjen fortsätter fram till slutet av augusti. Förutom Jokikunnas och Vilpas deltar också musikbranschens mångsysslare Jone Nikula och sångaren Jonna Kosonen i kampanjen. Kampanjen samlar pengar åt Finlands Djurskyddsförening. De insamlade medlen används i år huvudsakligen till sterilisering och kastrering av katter samt identifieringsmärkning. (FNB)


Förstora bilden >
Inga leksaker. Uppskattningsvis 2 000 husdjur övergavs i Finland i fjol. Katterna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: ERKKI SANTAMALA

<< Tillbaka till sida 16 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan