Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 2 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Vi var med när vrak nummer 11 och en stenkompass hittades
Nya vrakfynd undersöks i Lumparsund
Varför övergavs fartyg mot stranden? Hur gamla är de? Kanske ända från 1500-talet? Fortfarande är frågorna många vad gäller de elva vraken i Lumparsund. I sundet har fartygs byggts och legat under vintrarna under 300 år, från 1600-talet fram till början av 1900-talet.

Under tre års tid har frilansande marinarkeologen Harry Alopeaus i perioder forskat efter vrak i åländska vikar, bland annat i Lumparsund. Tio vrak där hade han koll på. Då räknar vi med det vrak som ligger i insjön Gropen, ett vrak som upptäckts av landskapsarkeolog Matts Dreijer, men vars läge ännu inte kunnat bokföras. Nummer 11 på vår skiss.

Häromdagen sammanförde Nya Åland Harry Alopeaus med Hilding Robertsson från Lemland Granboda, som bott vid sundet i 37 år och vuxit upp bara lite längre fram i byn.

– Jag sprang redan som liten glop längs de här stränderna, säger han. Jag har med egna ögon sett när man lastade fartyg här på Bergören.

Mötet mellan dessa båda herrar blir lyckosamt. Ett nytt vrak fick forskaren genast kännedom om, strax söder om Furuholm. Det är utmärkt som nummer tio på vår skiss. Harry Alopeaus ställde genast många frågor och antecknade svaren i ett häfte:

– Hur stort är det? Hur långt ut från stranden ligger del? Hur djupt under vattnet?

Och inte nog med det. I Robertssons båt tar vi oss upp till stenkompassen, belägen strax söder om den så kallade Jottes kanal.

Denna kanal grävdes, antagligen för att möjliggöra trafik till och från Bäckängs tegelbruk när det naturliga sunden strax norrut började växa igen. Kanalen initierades av John ”Jotte” Gustafsson, som var affärsman i Lemland Bistorp. Den grävdes på 1920-talets slut och förenar i dag innanhavet Lumparn med Lumparsund, som i sin tur står i förbindelse med Föglöfjärden.

Vi kliver av båten just vid det södra inloppet till kanalen, på västra sidan, och går rakt upp. Robertsson visar vägen. Här var han och jagade änder som pojke.

Han visar vägen upp till stenkompassen. Här har stenarna legat i rad på rad i åratal. Det är möjligt att det är ett fynd ända från 1200-talet.

Harry Alopeaus mäter med måttband, tar ut väderstrecken, fotograferar med Nyans fotograf stående intill.

– Förr fick det aldrig vara människor med på vetenskapliga bilder. Men nu sägs det att det bara är till fördel med en människa på bilden. Det ger en omedelbar uppfattning om storleken på fyndet.

Sedan vidtar funderingar emellan forskare och byssbo. Det är roligt att höra på. Var finns närmaste bebyggelse? Har det fiskats i vattnen? Fiskare behöver ingen kompass. Inte heller sjöfarare. Kan det vara ”småttingar” eller turister som lagt kompassen för bara några år sedan? Kan de som grävde kanalen lagt dit kompassen? Kan det vara en person som räddats ur sjönöd som lagt dit stenarna som en gest av tacksamhet?

Alopeaus får veta att det fanns ett gästgiveri i Granboda, en eller ett par kilometer i från platsen.

– Den sträckan räknades som ingenting förr i världen. Kompassen kan ha med gästgiveriet att göra.

Han berättar vidare om de hårda bestämmelser som bönder ålades med att hålla gästgiveri. Hilding Robertsson kompletterar:

– Och en stock skulle finnas som man satt på när man uträttade sina behov – så hög att svinen ej kunde bita…

Att det i Lumparsund en gång rått en otroligt febril aktivitet med fartygsbyggen, övervintrande fartyg och till och med en skeppshandel på Klubben är svårt att tänka sig i dag. Alopeaus funderar över det faktum att det till synes helt i onödan fanns två krängningskistor i Lumparsund. Var är som att i våra dagar bygga två bilverkstäder alldeles intill varandra.

– Man kan ställa frågan om det bottnade i stor företagsamhet eller grannosämja. Min gissning är både ock.

Att privatpersoner tipsar om vrakfynd är han mycket glad över. Fler tips hänvisar han till sin uppdragsgivare marinarkeolog Marcus Lindholm vid museibyrån.

– Vi vill undvika det så kallade bussyndromet. Alla tror att alla andra vet. Till slut kan det bli så illa att det är vi forskare som vet minst av alla.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax


Förstora bilden >
Vänder på stenarna. Vid en nyfunnen stenkompass lyfter Harry Alopeaus försiktigt på stenarna för att se hur mycket lava som växer runt dem. Det finns kanske tio stenkompasser runt om på Åland. Detta nya fynd, som visades av Hilding Robertsson, betecknar forskaren som värdefullt. Kompassen kan vara från 1200-talet, men är troligen betydligt yngre.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Granboda I. Detta fartygsvrak skymtar under ytan vid Lemlandsstranden, strax söder om bron. Identifiering pågår. Det man vet säkert är att det är byggt efter 1676. Från det året finns de sista kvarvarande årsringarna. Vraket Granboda II ligger strax intill och är daterat till 1670-talet.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Unik stapelbädd. Det byggdes 290 fartyg på 190 stapelbäddar längs åländska stränder från 1860 och till 1900-talets början. På denna stapelbädd vid Bergören byggdes tremastade barken Carmen 1921. En liten bit ifrån ser man ett betongfundament, ett minne från en ångsåg på platsen. Bästa sättet att hitta en stapelbädd är att spana efter huggspån sådär en 20 till 30 cm under jorden nära stranden.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Vrakspanare. Stående i gummibåten med polaroidglasögonen på spanar Harry Alopeaus efter vrak i åländska vatten. Var han exakt håller till beror på väder och vind. Det är viktigt att vattnet är så klart som möjligt. ”Ingen dag utan vrak,” är hans paroll.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Romanens Leo. Vraket efter det tremastade skonertskeppet Leo utgör en känd syn i Lumparsund. Till höger Bergören med inte mindre än fem vrak på stranden samt en stapelbädd och spår av en ångsåg. Leos signalkanon finns bevarad hemma på skeppargården Pellas i Lemland Granboda. Fartyget var lyckosamt. Det seglade in stora summor och kallades ”penningdraken”.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Vasstuva. En vanligt vassrugg, tror man. Men nej. På bottnen under finns en hög med kalksten. Det är barlast som dumpats, antingen efter det att ett fartyg gått på grund eller rent av har övergivits.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN