Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 5 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Problem på din arbetsplats?
Som ung, oerfaren sommararbetare kan det vara svårt att bevaka sina intressen. Är dina arbetsdagar för långa? Är lönen lägre än överenskommet? Är det svårt att hinna äta, få ledig tid eller begära sjukledigt? Oroa dig inte. Det finns hjälp att få.

Finska fackföreningscentralens (FFC) man på Åland Henrik Lagerberg uppmanar folk som känner sig missnöjda med sin arbetssituation att ta kontakt med honom. Han tipsar även om FFC:s sommartelefon, speciellt upprättad för ungdomar, till vilken man kan ringa och ställa frågor gällande sina arbetsvillkor. De hjälper en om problem uppstår på arbetsplatsen.

Lagerberg informerar om att sommarpersonal generellt sett får 80 procent av minimilönen, men att de i övrigt är anställda under samma premisser som alla andra. Kollektivavtalen för de olika branscherna är landsomfattande, men varierar beroende på om man är månadslönsanställd, timanställd eller veckoanställd.

Vad som ofta utgör ett problem gällande avtalen, till exempel inom restaurangbranschen, är gränsfallen. Ibland är det oklart huruvida arbetstagaren skall gå in under restaurangbranschens kollektivavtal eller kanske under livsmedelsbranschens avtal.

– Gränsfallen gör det lättare för godtyckliga arbetsavtal att passera obemärkt, menar Lagerberg.

Skriv avtal

Han rekommenderar vidare att arbetsgivare och arbetstagare diskuterar igenom villkoren för anställningen grundligt från början så att inga oklarheter uppstår. Ett arbetsavtal bör skrivas.

Därtill har även sommarpersonalen rätt till arbetsintyg sedan de slutat på arbetsplatsen och rätt till en lönespecifikation som definierar hur lönen räknats. Att skatten dras automatiskt och att pensionspremien betalas är också arbetsgivarens ansvar.

– Självklart är antalet arbetstimmar reglerat. En normal arbetsvecka är 37, 5 timmar lång. Därefter har man rätt till övertidsersättning. Under arbetsdagen har man också rätt till måltidspaus och kaffepaus, säger Lagerberg och fortsätter:

– Är man missnöjd med själva arbetsmiljön; såväl den fysiska som den psykiska, bör man vända sig till arbetarskyddsbyrån. Arbetsmiljön skall granskas regelbundet; det är arbetsgivarens och arbetarskyddsbyråns ansvar.

Alla vardagar

Henrik Lagerberg, på Ålandsvägen 55, ”Blå Teatern”, är anträffbar alla vardagar under kontorstid måndag till fredag kl. 8.00-15.30 , telefonnumret är 018 19 920. Lagerberg nås även på e-postadressen: henrik.lagerberg@smury.fi

På FFC:s hemsida sägs följande om den omnämnda telefontjänsten:

”FFC:s sommarjobbartelefon och -webbtjänst betjänar alla sommarjobbare till medlet av augusti. Numret till FFC:s avgiftsfria servicetelefon för sommarjobbare är 0800 179 279. Rådgivningen sker på finska, svenska och engelska och du kan ringa måndag till fredag kl. 9-15.”

LINNEA TILLEMA

linnea.tillema@nyan.ax