Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 2 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
I augusti ifjol åkte en man i 60-årsåldern fast vid en blåskontroll och blåstestet visade 2,62 promille. Ett halvår senare dömdes han för grovt rattfylleri och började i mars gå den obligatoriska kursen i alkoholkunskap och trafikbeteende. – Det var helt klart en nosbränna.

– Delar av kursen bestod av sådant man nog kände igen sedan tidigare, som till exempel vad lagen säger och så. Men andra delar innehöll information som var både ny och nyttig för mig, säger mannen som Nya Åland talat med.

– Tidigare trodde jag att det skyndade på alkoholförbränningen om man till exempel badade bastu eller joggade så man svettades rejält. Men det fick man lära sig att inte stämmer. Vad man än gör förbränner kroppen inte mer än 7 gram i timmen, mer klarar våra organ inte att ta hand om. En flaska mellanöl innehåller 12 gram, så det är ju lätt att räkna ut vad det betyder.

Informationen om hur många hjärnor människan har och hur de fungerar, tyckte han också var lärorik.

– Vid höga promillehalter är det till slut bara den sista hjärnan som fungerar, den del som bara tar hand om våra mest väsentliga försvarsmekanismer – man fungerar ungefär som en reptil, och det är ganska skrämmande.

Också beskrivningen av hur alkoholen påverkar resten av kroppen, så som leverfunktion, blodtryck och liknande, var givande.

– Det nådde fram, säger han allvarligt.

För att få tillbaka körkortet, krävs att man uppvisar läkarintyg på att blodvärdena är godkända. Det första blodprovet han lämnade klarade gränserna. Det andra gick det lite sämre med.

– Det hade gått riktigt bra att hålla sig nykter, ända tills en god vän fyllde jämnt och hade stor fest. Men det inverkade också avskräckande att se hur fort värdena ändrades.

Det tredje provet var också bra och i dag har han fått temporärt körkort.

– Det gäller ett halvår, sedan måste jag ge blodprov igen och om det är okej räcker det med en gång i året. Hur länge jag måste ge blodprov vet jag inte.

Förutom att han fick tillbringa mer tid på bussen, har domen och kursen lett till att mannen i dag dricker mycket mindre än innan.

– Visst tar jag en öl då och då, men inte alls på samma sätt som innan. Jag fick mig en rejäl tankeställare.

– Det har faktiskt varit svårare att försöka sluta röka än att hålla sig nykter! säger han och skrattar.

Varför körde du trots att du druckit?

– Mina cigarretter tog slut och affären skulle just stänga, så jag hade inte hunnit promenera ner. Dumt, men så var det.

Det är inte första gången han kört bil alkoholpåverkad, men det var första gången han åkte fast.

– Men jag hoppas det inte blir fler gånger. I dag tänker jag mig för på ett helt annat sätt och låter det gå rejält med tid innan jag kör efter att jag druckit. Förut kunde jag sätta mig i bilen efter att ha druckit tre öl och det räknade jag som under 0,5-gränsen, men inte längre. För säkerhets skull.

Att man nu diskuterar möjligheten att sänka gränsen till 0,2 ser han enbart som positivt.

– Då lär man sig genast som ung att man inte kan köra när man druckit. Ens grundinställning formas i hög grad när man är ung, det är svårare för gamla rävar som mig att ändra inställning. Men jag försöker åtminstone! (la)

<< Tillbaka till sida 2 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan