Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 18 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Finland minst korrumperat
HELSINGFORS. Finland är fortfarande världens minst korrumperade land. Organisationen Transparency International har kommit till att de finländska myndigheterna, tillsammans med sina danska och nyzeeländska kolleger, är minst benägna att ta emot mutor.

Men trots flera topplaceringar i rad tycker organisationen ändå att korruptionsläget i Finland nu är aningen sämre än tidigare.

– Det beror i huvudsak på enstaka misstankar om mutor som har dykt upp i offentligheten under de senaste åren, säger Antti Pihlajamäki som är vice ordförande i den finländska delen av organisationen.

Norden i topp

Alla nordiska länder ligger bland de tio bästa på listan som omfattar 180 länder. Sverige ligger på delad fjärde plats medan grannen i öst Ryssland ligger långt ner, först på plats 143.

Av de stora ekonomierna ligger USA på tjugonde plats och Kina och Japan delar plats 72.

Bättre i Afrika

Korruptionen är värst i Somalia och Burma. Karaktäristiskt för de mest korrumperade länderna är att de har drabbats av konflikter och fattigdom. Bland andra Irak och Afghanistan ligger i slutändan av listan.

De flesta afrikanska länder ser däremot ut att ha fått lite bättre ordning på korruptionen. De har avancerat på listan jämfört med tidigare år.

Estland tjugonde

Organisationen lyfter också fram länder som Estland och Chile. De är relativt fattiga, men ändå är korruptionen i dem inte särskilt utbredd. Estland ligger på tjugonde plats.

Utredningen bygger på 14 internationella förfrågningar. De har närmast gjorts bland representanter för näringslivet. (FNB)


Förstora bilden >
Ovanligt med muta. Konflikter och fattigdom är karaktäristiska för länder med mycket korruption. En ny utredning visar att Finland fortsättningsvis är ett av de minst korrupta länderna i världen. Foto: JONAS EDSVIK

<< Tillbaka till sida 18 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan