Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 18 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Kvinnor luggar barn oftare än män
ULEÅBORG. Kvinnor använder oftare fysiskt våld än män i uppfostringen av barnen. En undersökning som Centralförbundet för barnskydd publicerade på onsdagen visar att kvinnor är mera mot aga än vad män är, men i praktiken är situationen en annan.

Kvinnor luggar eller slår barnen på fingrarna oftare än män. Däremot ger kvinnorna och männen barnen stryk lika ofta.

Resultaten bygger på en enkät som Taloustutkimus har gjort bland 1 004 finländare. Över hälften av de kvinnor som deltog i undersökningen sade att de hade luggat sina barn.

Mauri Upanne, verksamhetsledare för Centralförbundet för barnskydd, säger att han blev ganska förvirrad av den djupa klyftan mellan inställning och dåd.

– I synnerhet det att kvinnor godkänner aga mindre än män men ändå använder sig mer av den förvirrade mig. Det är en klar skillnad mellan inställning och praxis, säger Upanne.

På längre sikt har inställningen mot aga har blivit mer negativ. Enligt den färska studien godkänner 26 procent av dem som svarade på enkäten aga som en del av uppfostran. I fjol var motsvarande procenttal 29.

Det mest alarmerande är att drygt tio procent av dem som svarade anser att ett knytnävsslag eller en spark mot barnet är ”bara aga”. Det finns mycket att göra med andra ord, säger Upanne.

Skrämseltaktik

Upanne berättar att det skett en kulturell förändring vad beträffar agan. Han jämför med sin egen barndom, där en agande pappa användes som skrämseltaktik: ”Är du inte snäll får du stryk när pappa kommer hem”. Det fungerar inte mer.

– Eftersom många mödrar numera använder sig av aga mer än männen har rollerna blivit ombytta. Även situationen när aga används har ändrats. Förr skrämde man med bältet som straff, nu används våld i lägen där föräldern tappar nerverna, säger Upanne.

Heikki Sariola, forskare på barnskyddsförbundet, ser två orsaker till situationen. Aggressivt beteende och alkoholbruk har ökat bland kvinnorna. Dessutom märks ofta familjernas interna problem i kvinnans beteende.

– När familjernas levnadsförhållanden är dåliga ökar våldet statistiskt sett.

Centralförbundet för barnskydd kräver en nolltolerans i våldet mot barn.

För närvarande strävar Europarådet efter att aga ska förbjudas i alla medlemsländer. I Finland förbjöds aga år 1984. (FNB)

<< Tillbaka till sida 18 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan