Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 12 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Det tar honom 55 år att läsa alla böcker
Sven-Erik har huset fullt av Alandica-litteratur
Det är församlingsboken S:t Olof i oordnade årgångar, det är Ulla-Lena Lundbergs romaner, det är ”Sjung till sjöss”… Alandica, alltså åländska böcker, och annat som hör sjöfart till, utgör grunden i Sven-Erik Johanssons boksamling. Utöver det finns tusentals och åter tusentals bokverk. 20.000 noga räknat.

Det blir bara värre och värre. Nya Åland har berättat om Anders Hedenbergs boksamling på Bastö gård i Finström. (den 16 januari i år.) Han hade många förnämliga och gamla verk. Uppskattningsvis bestod samlingen av 3.000 exemplar.

Gunnar Johansson i Finström Bartsgårda hade böcker från golv till tak till uthus till bagarstuga. (Vi skrev om samlingen den 24 januari.)14.000 exemplar uppgav han att samlingen bestod av. 4.000 av böckerna är hans egna, medan 10.000 är till salu i det egna antikvariatet

Nu har vi gjort ett besök hemma hos Sven-Erik Johansson i Mariehamn. Han bor i en aprikosfärgad villa uppe på en kulle vid Esplanaden helt nära Västerhamn. Den saltstänkta miljön känns redan på långt håll. Här är vi granne med både Ålands sjöfartsmuseum, statyn Havets folk och kryssningsfartygen som ligger i hamnen.

Sven-Erik Johansson är son till den legendariska redaren Algot Johansson och har själv varit vd för Sallyrederiet.

Sjöfartstraditionerna och -känslan sitter i väggarna i det vackra hemmet. Vi slås genast av den smakfulla inredningen och de vackra konstverken, de bekväma fåtöljerna och de mjuka mattorna. Man anar ett hängivet och stilsäkert sinne bakom alla val i alla rum. Heminredning var också hustrun Gitanas stora intresse. Hon gick bort i december 2006.

Själv vet han bestämt. Svaret kommer direkt redan i telefon före besöket.

– 20.000 böcker har jag.

Sven-Erik Johanson har koll – trots att långt ifrån alla böcker är katalogiserade i dag.

Det är till källaren han för sina nyförvärv. Här ger han alla böcker ett nummer och listar dem i sin dator. Tidigare klistrade han också i ett ex libris, ett eget bokmärkt.

– Senast jag skrev ut registreringen på pappers blev den så här tjock, skrattar han och visar en tjock bunt mellan fingrarna.

Han tar gärna emot oss, är artig och snäll, och skulle helst av allt bjuda på kaffe och prata om sin boksamling länge och väl.

Det började på 1960-talet.

– Hustrun och jag tyckte om att bila i Europa. Så snart vi kom till en stad sökte jag upp antikvariatet där och måste in för att se om jag kunde göra något fynd.

Det blev många fynd genom åren. Alandica är specialiteten. Det är här, hos just honom, lokaltidningarnas reportrar borde inhämta fakta så snart de skriver om Ålands historia. Här hittar man bilder från Bomarsundskriget, fartygslitteratur i mängder, förstås, men också nyare annorlunda spännande saker.

– ”Furstinnan Elena” har jag här, säger han och drar fram en bok ur hyllan. Det är en äventyrsroman från 1936 skriven av en norrman vid namn Övre Richter Frich. Den innehåller en hel del om Mariehamn och stadens invånare. Den är riktigt intressant!

Den äldsta boken i samlingen är från 1500-talet, men vilken bok det är exakt av flera exemplar vet han inte. Åtskilliga verk är från 1600- och 1700-talen.

Bokintresset ledde till att Sven-Erik Johansson var med om att starta den Allåländska bokmässan för tio år sedan. Numera har han lagt av med ålderns rätt. Han är född 1933.

Att han en gång började sin bana med att studera juridik märks kanske också i bokvalet.

Numera är hans arbetsiver inte så stor. En översvämning i källaren här om året ställde till en massa besvär, dock skadades inga böcker. Men arbetslusten for all världens väg. Hustruns bortgång, förstår man, har också tagit honom hårt

– Jag skänker bort böcker i dag. I den mån Sjöfartsmuseet är villigt att ta emot, bara. Jag hoppas på en utbyggnad där så de har plats för mera.

Nya Ålands uträkning – då räknar vi med att han kan läsa en bok om dagen – ger vid handen att 20.000 böcker tar 55 år att komma igenom.

– Men det händer att jag lånar på biblioteket, erkänner han med ett stort leende.

Till slut avslöjas en nyhet. Rederi Ab Sallys historia håller på att skrivas ner. Det är Ann-Gerd Steinby som står för arbetet. Se där.

Nu blir det ytterligare en bok till samlingen.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax


Förstora bilden >
Huset fullt. Sedan 1960-talet har Sven-Erik Johansson samlat böcker. Åtskilliga antikvariat över hela Europa har han besökt och gjort bokköp i. 20.000 exemplar har det blivit med åren. Alandica, alltså åländska böcker, utgör den viktigaste delen av samlingen..
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Resedagbok från förr. Edward Daniel Clarkes reseskildringar i ”Travels” är kända. Det här är del tre, i original, och berör Skandinavien – och resan på Åland. Boken är tryckt i början av 1800-talet.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Ex libris. Ett alldeles eget bokmärke, med den åländska midsommarstångens fäktargubbe, sol och segelbåtar, har Sven-Erik Johansson satt i många av sina böcker. Men långt ifrån alla är, som han säger, regisserade i dag. Antalet böcker har växt sig för stort.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Dyraste verket. Händelserna vid Bomarsund 1854, färglitografi av den kände E.T. Dolby. Verket heter ”Sketches in the Baltic” och finns förutom här på Ålandsbanken och i Finlands nationalmuseum. Verket som är ett välbehållet original beräknas vara värt omkring 2.000 euro.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Då går jag ner… I källaren har Sven-Erik Johansson en stor del av boksamlingen. Väggarna påminner om kyrkväggar, golvvärme finns i golvet och en speciell dammsugare håller luften ren. Tidigare var det här som mycket av registreringen av boksamlingen ägde rum.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Eyvind Johnsson hör till favoriterna tillsammans med John Le Carré. Det här är böcker som är lästa av sin ägare.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Kvällsläsning. På andra våningen bredvid sängen finns också en bokhylla med aktuella böcker och dessutom boktravar vid sidan om sängen.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN


Förstora bilden >
Villa med böcker. En vacker stadsvilla centralt i Mariehamn. Det här är Sven-Erik Johanssons hem. I källaren – som något påminner om en medeltida kyrkkällare – finns massor massor massor av böcker i många hyllor, och därtill nerpackade i bananlådor.
KIKI ALBERIUS-FORSMAN

<< Tillbaka till sida 12 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan