Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Tio år med havtornsbuskar på åkern
– Inte blev det väl precis som vi tänkt, men skulle vi inte planterat buskarna så hade jag ångrat mig än i dag. Det säger Joakim Sjögren, som var den första att våga satsa på odling av havtorn på Åland.

Den 16 februari 1998 berättade Nyan att Åland skulle få sin första havtornsodling i Lemland, på gården Solhaga som drivs av Joakim och Marie-Louise Sjögren.

”Med ett bidrag från landskapsstyrelsen på 150.000 mark och 300.000 egeninvesterade slantar kan odlingen komma i gång till hösten.” skrev vi då.

De cirka 1.700 buskarna planterades 1998 och 1999. Först år 2002 började bären visa sig.

Hur känns det efter tio år som havtornsodlare?

– När vi började var efterfrågan stor och priset högt. Efterfrågan finns väl kvar ännu, men på senare år har konkurrensen ökat, från bland annat Baltikum, så priset har sjunkit, säger Joakim Sjögren.

En annan utmaning för havtornsodlarna är själva skörden. Det visade sig att bären mognade samtidigt som övriga jordbruksgrödor på gården, och inte senare som det var tänkt, och därtill är det mycket tidskrävande att få bort bären från buskarna.

Klipp och frys

Vilda havtornsbär kan pressas på buskarna, på så sätt kommer man åt den attraktiva och hälsosamma saften på ett enkelt och snabbt sätt. Detta fungerar inte med odlade havtorn, eftersom bären växer på ett annat sätt.

– Det problemet trodde jag väl att jag skulle hittat en lösning på, men jag har inte lyckats ännu. Det senaste åren har jag istället klippt av kvistarna med bär på och fryst dem, då lossnar bären direkt. Det är det hittills lindrigaste sättet, konstaterar Joakim Sjögren.

Klippningen hämmar buskarna, men skadar dem inte. De måste ändå tuktas regelbundet för att inte bli flera meter höga. Joakim Sjögren håller sina buskar i ”lagom plockhöjd”, som lägst klipps de till 1,10 meters höjd.

Under åren har Solhaga även haft självplock av havtorn. Bären och havtornssaften har även godkänts av Skärgårdssmak.

– Det är inte så jättestort intresse för självplock eftersom det tar så lång tid, men vi har några som åter kommer varje år och plockar, säger Joakim Sjögren.

Lever länge än

Havtornsbuskarna, som är av ryska sorter, verkar dock trivas i Lemland. Nästan alla buskar lever efter tio år och de kommer att ge skörd ännu i 10-15 år.

Det är svårt att beräkna hur mycket bär varje buske ger, viss statistik talar om 16-18 kilogram per buske.

– Visst finns det buskar som ger så mycket skörd, men utslaget över hela arealen blir det kanske ett par kilogram per planta, säger Joakim Sjögren.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax


Förstora bilden >
Utmanande odling. Joakim Sjögren i Lemland har under åren utvecklat en egen teknik för skördandet av havtornsbären. Han klipper av kvistarna och fryser in dem, då lossnar bären direkt. Bilden är från hösten 2002, då Joakim förberedde för de första självplockarna.
Foto: ERKKI SANTAMALA

ANNA BJÖRKROOS


Förstora bilden >
Havtornssaften, fullproppad med både vitaminer och smak, från Lemland godkändes av Skärgårdssmak år 2003. Numera pressar man saft bara mot beställning och för eget husbehov.
Foto: JONAS EDSVIK

ANNA BJÖRKROOS


Förstora bilden >

ANNA BJÖRKROOS

<< Tillbaka till sida 8 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan