Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Hamnen som fortsätter växa
Det är exakt tio år sedan landskapsregeringen beslöt att satsa på Långnäs som Ålands nya uthamn. Hamnen har numera cirka 3.000 anlöp per år och som bäst växer hamnen ytterligare när det satsas en halv miljon på att jättefärjan Galaxy ska kunna ta iland.

Under vårvintern 1998 skrev Nya Åland mycket om taxfree-undantaget och rederierna funderade på hur de skulle hinna ”vika in” via Åland på färderna mellan Sverige och Finland. Att anlöpa Åland var nämligen förutsättningen för att få fortsätta sälja taxfree ombord även efter den 1 juli 1999. Tre alternativ som lyftes fram var Lemland Herrö, Lemland Järsö och Lumparland Långnäs.

Den 8 april för tio år sedan kunde Nya Åland berätta att landskapsstyrelsen, numera landskapsregeringen, bara understödde Långnäs och Mariehamn som hamnalternativ på Åland. I tilläggsbudgeten beviljades 1,5 miljoner mark till Långnäs hamn.

Bra från första stund

Hamnen blev ett landskapsägt aktiebolag. Vd Tor-Erik Söderlund har varit med under alla år.

– I början skötte jag hamnen som en liten bisyssla vid sidan av jobbet vid landskapet, men när det sedan blev aktuellt med utbyggnad blev jag vd på heltid, jag tror det var i augusti -98. Sedan började själva byggandet i november, berättar han för Nya Åland.

Enligt Tor-Erik Söderlund så har verksamheten löpt på bra i hamnen från första stund.

– Positivt var att även Sea Wind Line började köra via Långnäs, det hade vi inte räknat med i början. Det gjorde att hamnen gick ekonomiskt runt direkt. Det var rätt snävt från början, men vi har inte behövt höja hamnavgiften under åren utan har snarare sänkt lite, säger Tor-Erik Söderlund, som berättar att man ifjol delade ut dividend, troligen kommer man att göra det i år också.

– Så landskapet börjar få tillbaka lite av det som satsats.

Förbereder för nästa

Förra året slutade Sea Wind Line med passagerartrafiken via Långnäs, men det innebar inte någon ekonomisk katastrof för Långnäs, enligt Söderlund.

Nu pågår i stället ombyggnadsarbetet för att kunna ta emot Tallink Siljas färja Galaxy, som ska ersätta Festival i sommar på rutten Åbo–Åland–Stockholm. För hamnbolaget handlar det om en investering på cirka en halv miljon euro.

– Vi håller på och bygger om landgången som måste nå högre upp och förlänger matargången, det man brukar kalla för skyway, säger Tor-Erik Söderlund.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax


Förstora bilden >
Arbete pågår. I sommar ska Långnäs hamn vara redo att ta emot Tallink Silja färjan Galaxy. Färjan är större än de som i dag anlöper hamnen, därför pågår som bäst ett intensivt ombyggnadsarbete. Willy Lindström förbereder lyftet av ett nytt landgångsfundament.
ANNA BJÖRKROOS


Förstora bilden >
Tungt lyft. Det krävs kraftiga konstruktioner när man bygger en ny landgång. Detta fundament väger 14 ton. I bakgrunden syns hamnterminalens landgång och skyway, alltså de gångar som passagerarna går igenom för att nå de färjor som nu anlöper hamnen.
ANNA BJÖRKROOS


Förstora bilden >
Nöjd vd. Tor-Erik Söderlund har varit vd för Långnäs hamn ända sedan det blev ett landskapsägt aktiebolag. – Det har fungerat precis så som vi tänkte från första början, säger han, och berättar att verksamheten löper på bra. År 2007 var vinsten 539.000 euro.
ANNA BJÖRKROOS


Förstora bilden >
Den gamla hamnen. 1998 berättade Nya Åland att landskapsregeringen vikt 1,5 miljoner mark på att göra om Långnäs hamn till Ålands nya uthamn, där alla färjor kunde ta i land för att kunna fortsätta sälja taxfree. På fotografiet syns Långnäs passagerarpaviljong som ritades av arkitekt Bengt Lundsten och byggdes 1965. Den revs dock i mitten av 90-talet. Faksimil ur Nya Åland 8 april 1998
ANNA BJÖRKROOS


Förstora bilden >
ANNA BJÖRKROOS

<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan