Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
I dag dansas julen ut
Julen sopas traditionsenligt ut i dag. Klockan 18.00 blir det ringdans på Torget och i hemmen ska man förbereda sig med godsaker för utklädda julutsopare som kan knacka på.

Tjugondedag jul, eller tjugondag Knut, den 13 januari räknas som julens sista dag. Då, om inte förr, åker porslinstomtar och adventsljusstakar upp på vinden igen. Den som håller på traditionen firar med en riktig julgransplundring. Men det är en sedvänja på tillbakagång – många hivar ut granen långt tidigare, utan dans och sång.

– Vi börjar ju julfirandet tidigare nu. Vi smygstartar med glöggfester och julbord i början av december och då kanske det är naturligt att avsluta julen tidigare också, säger folkloristen Tora Wall vid Nordiska museet i Stockholm.

En traditionell julgransplundring var förr ett välkommet tillfälle för att få festa på sötsaker. Granen var smyckad med äpplen, kakor och strutar med karameller som gästerna fick plocka ned.

– Det är kanske svårt för barn i dag att förstå hur speciellt det var att få verkligt goda saker att äta. In på 1900-talet var det ju många som till vardags inte hade så bra mat. Nu kan vi köpa frukter året runt och sötsaker är nästan som vardagsmat, säger Wall.

Däremot är det speciellt för Sverige, Finland och delar av Norge att avrunda julen först den 13 januari. Helgonet Knut Lavards dag i almanackan var tidigare den 7 januari, men i slutet av 1600-talet flyttades Knutdagen en vecka. På så sätt förlängdes också julfirandet en vecka. (FNB/mt)


Förstora bilden >
Ringdans. Torget arrangerar ringdans alla år på tjugondag Knut, så även i år. Arkivfoto: ERKKI SANTAMALA

<< Tillbaka till sida 6 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan