Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 12 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Ungdomarnas sysselsättning diskuterades
Skräddarsydd stimulans behövs
– Det krävs samarbete mellan en vaken skola, ett aktivt näringsliv och positivt inriktade politiker för att bygga upp ung entreprenörskapsanda, säger företagaren Viktoria Knutsson Nilsson som just nu gästar Åland. – Företagsamhet skall stimuleras fram.

Åland gästas just nu av Viktoria Knutsson Nilsson, vd för ett snickeriföretag i Botsmark i Västerbotten och en av Sveriges 12 EU-ambassadörer för kvinnors företagande. Hon har bjudits in av affärsutvecklare Ester Miiros vid Ålands teknologicentrum och håller under två dagars tid sammanlagt fyra föreläsningar för olika målgrupper.

I går deltog Knutsson Nilsson bland annat i Ungdomslotsarnas och Katapults inspirationsdag med de åländska ungdomarnas sysselsättningssituation som tema. Hennes utgångspunkt är klar: Det behövs och finns plats för fler unga företagare.

– Entreprenörskap i synnerhet är oerhört viktigt för samhället eftersom det innebär driftighet.

Ge förebilder

Hur skall man få de unga att i den globala finanskrisens tider satsa på att bilda företag?

– Det allra första man måste göra att att hjälpa ungdomarna att bygga upp ett självförtroende så att de vågar satsa på det de vill göra.

Hur bygger man upp det?

– Det är jättebra att ge ungdomarna förebilder. Att lyfta fram många unga företagare som har satsat på olika saker. Företagsamhet skall stimuleras fram.

Vem skall göra det?

– Det krävs samarbete mellan en vaken skola, ett aktivt näringsliv och positivt inriktade politiker för att bygga upp ung entreprenörskapsanda. Utan samarbete funkar det dåligt eller inte alls.

Intresset först

På Åland saknas den här typen av skräddarsydd stimulans för ung företagsamhet.

– Vi är inte så bra på det här och vi har en lång väg kvar att gå, säger Ester Miiros.

– Vi måste få med alla och ge ungdomarna stimulerande exempel. I dag handlar det på sin höjd om studiebesök och undervisning om hur man startar upp olika typer av företag. Det är egentligen steg två i processen, intresset måste väckas först, säger Miiros.

– Man skall lära ungdomarna att ingenting är omöjligt och att man från professionellt håll kan få allt det stöd man behöver i processen. Samarbete, säger Viktoria Knutsson Nilsson.

Slåss gemensamt

– Jag kan ge ett exempel på samarbetets betydelse från min hemort. Botsmark har 350 invånare och ligger 5 mil norr om Umeå. Vi har drygt 20 företag som alla engagerar sig och slåss gemensamt för att få det vi behöver. Vi har och måste till exempel ha en matbutik och en skola för att locka barnfamiljer till orten och säkra tillväxten inom företagen. Med gemensamma krafter lyckas vi, säger Knutsson Nilsson.

Finns det orsak för de åländska skärgårdskommunerna att titta närmare på driftigheten i Botsmark?

– Det skulle säkert vara bra. I dag ser skärgårdskommunerna mest på varandra i sitt kunskapsutbyte, att få helt nya perspektiv kunde vara nyttigt. Grundproblematiken är ju ändå den samma, säger Ester Miiros.

– Ni är så välkomna, replikerar Viktoria Knutsson Nilsson.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax


Förstora bilden >
Tror på entreprenörskap. Viktoria Knutsson Nilsson, till höger, är på Åland för att hålla inspirationsföreläsningar kring företagsamhet. Hon är inbjuden av affärsutvecklare Ester Miiros på Ålands teknologicentrum. Foto: ANDREAS DIENERT

<< Tillbaka till sida 12 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan