Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 10 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Åländska jorden lämplig för tryffelodling
På jakt efter värdefull svamp

Åländska jorden lämplig för tryffelodling

Hunden ”Lala” är på Åland för att söka efter tryffelsvamp. När Nya Åland var med hittade hon ”falsk” tryffel, vilket tyder på att jorden och klimatet lämpar sig för tryffelodling. Nästa år kanske de första odlingarna av den dyra delikatessen inleds.

”Lala” från Borgå är Finlands enda aktiva tryffelhund och på två dagar ska hon undersöka jorden hos sju åländska markägare.

När Nya Åland träffar henne ska hon precis börja undersöka jorden i Lemböte by i Lemland. Området är relativt rikt på hasselbuskar, vars rötter är tryffelsvampens växtplats. Även i områden med mycket ek finns det förutsättningar för rika tryffelfynd.

Strax efter att Lala fått sniffa på matte Kristina Holsts medhavda tryffel försvinner hon in bland snåren och börjar gräva i jorden. Snart har hon grävt fram ett par bitar som liknar mycket små potatisar. Kristina Holst plockar upp dem och lämnar över dem till tryffelexperten Salem Shamekh, docent vid tekniska högskolan i Helsingfors. Efter att ha delat på de små bitarna och luktat på innehållet kan han konstatera att det inte är någon ”äkta” tryffelsvamp, men att den luktar likt en riktig.

– Men det här tyder på att klimatet är bra och att ph-värdet i jorden är det rätta. Tryffeln kan troligtvis odlas här utan risk.

Lala fortsätter lyckligt viftande på svansen att leta svamp, men skogsområdet är inte tryffelrikt. Först under promenaden tillbaka till bilarna hajar hon till igen och kastar sig ner i diket. Strax har hon grävt fram ytterligare några exemplar av den ”falska” tryffeln.

Vill träna hundar

Salem Shamekhs förhoppning är att tryffelsvamp ska börja odlas på åländska åkrar nästa år. Förutsättningen är att regeringen beviljar stöd. Han leder redan ett odlingsprojekt i Juva kommun som inleddes förra året, efter att man hittat tryffel i området.

– Det har visat sig gå mycket bra att odla tryffel där.

Tryffelsvamp växer naturligt i framför allt Spanien, Italien och Frankrike, men fynd har också gjorts i finska Uleåborg och Joensuu samt på Gotland i Sverige. Priset för ett kilo tryffel varierar mellan 500 och 3000 euro per kilo. Den sort som eventuellt ska odlas på Åland kostar i handeln i Stockholm omkring 800 euro per kilo, odlaren får ungefär hälften så mycket, säger Salem Shamekh.

Något som också kan bli aktuellt på Åland redan nästa år är träning av tryffelhundar. Det är Josefine Lindblom, ägaren till den mark som Lala genomsöker, mycket intresserad av.

– Absolut. Det står överst på min lista. Att odla tryffel verkar intressant, men jag är mer sugen på att gå i skogen med hundar.

Ny näringsgren

Om det ges ekonomiska förutsättningar för att odla tryffel på Åland hoppas Salem Shamekh att minst fem sex jordbrukare är intresserade av att sätta ek- eller hasselplantor med inympad tryffel på sina åkrar.

Trädgårdsrådgivaren Pernilla Gabrielsson vid Ålands hushållningssällskap, som arrangerat tryffelsökandet, hoppas att tryffelodling blir ett nytt inslag i det åländska landskapet.

– Tanken är att vi ska hitta en ny näringsgren för jordbrukarna.

I går eftermiddag när alla markområden var undersökta kunde Pernilla Gabrielsson konstatera att inga fynd av riktig tryffel gjorts, bara av svamp som är nära besläktad.

– Vi ska nu skicka dem på analys så att vi får veta exakt hur nära besläktade de är.

Inte allemansrätt

Den som tror att den hittat tryffelsvamp i sin trädgård är välkommen att skicka ett provexemplar till Salem Shamekhs laboratorium i Helsingfors. Kontaktuppgifter fås av Pernilla Gabrielsson.

Kanske finns de underjordiska rikedomarna på 10-40 centimeters djup i just din trädgård. Om man lyckas hitta tryffelsvamp är det viktigt att lägga tillbaka jorden på den plats där fyndet gjorts. Annars finns det risk för att tryffeln inte klarar sig.

Pernilla Gabrielsson poängterar att sökning efter tryffelsvamp inte ingår i allemansrätten, eftersom den växer under jord.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax


Förstora bilden >
Tryffelolja. För att tryffelhunden ska veta vad den ska leta efter har forskaren Salem Shamekh med sig ett rör med tryffelolja. Även markägaren Josefine Lindblom och hennes bror Roger Lindblom får känna på den säregna nötiga doften.
ANDERS SIMS


Förstora bilden >
Äkta tryffel. Den som hittar sådana här på sina ägor bör skicka dem till Tekniska högskolan i Helsingfors för analys. Kanske gömmer sig en mindre förmögenhet i jorden.
ANDERS SIMS


Förstora bilden >
Sniffar. När hunden hittar något som kan vara tryffel gör Salem Shamekh en snabbanalys. När Nyan var med hittades bara ”falsk” tryffel.
ANDERS SIMS


Förstora bilden >
Doftprov. Hunden ”Lala”, vars fullständiga namn är Ohlala, får lukta på en bit tryffel ur matte Kristina Holsts hand innan sökandet efter klimparna i den åländska myllan inleds.
ANDERS SIMS


Förstora bilden >
Duktig sökare. ”Lala” är av rasen lagotto romagnolo som är exemplarisk att träna upp till tryffelhund.
ANDERS SIMS

<< Tillbaka till sida 10 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan