Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 13 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
SE har lyckats där Nokia gått bet

Från Kina presenterades BNPstatistik under veckan som gick. Tillväxten var 10,4 procent under det tredje kvartalet, ner från 11,3 procent i det andra kvartalet och toppen har således passerats. Åtminstone för den här gången.

Ungefär 5 procent av globala BNP produceras i Kina. Av den globala BNPtillväxten 2006 väntas Kina stå för 15 procent, vilket kan jämföras med euroområdets 13 procent.

Medan Kinas årliga tillväxt är över 10 procent, så växer världen totalt betydligt långsammare. Det rally som pågår sedan några år tillbaka i priserna för de flesta råvarorna, har sitt ursprung i just den enorma efterfrågeökning som kommer från Kina efter landets inträde i världsekonomin.

I tider när oron kring den amerikanska ekonomin har varit stor och Europa endast har känts en aning tryggare för placerare, så är det just Kina med sin förmåga att hålla ångan uppe som har säkrat aktiviteten och vinsterna i våra börsbolag.

Den utveckling vi ser i Kina i dag är på många sätt lik den vi såg i Japan under 1950-talet, eller i Sydkorea under 1970-talet. I dag kan vi se att många av världens starkaste varumärken kommer från dessa länder, till exempel japanska Sony eller sydkoreanska Samsung.

Hur många kinesiska varumärken känner du till idag? Medan Sydkoreas och Japans befolkning idag utgör ca 3 procent av världens befolkning, så är motsvarande andel för Kina hela 20 procent. Hur många kinesiska varumärken tror du att du kommer att känna till om 30 år?

Vi är inne i en ny rapportperiod och båda våra nordiska telekomjättar har lämnat sina rapporter för det tredje kvartalet. Ericsson misslyckades för tredje gången i rad med att på systemsidan leva upp till marknadens förväntade vinst. Trots detta kan man skönja ett klart ökat intresse för aktien, såväl före som efter rapporten.

De senaste månadernas mycket goda orderflöde från framförallt Asien och Australien verkar väga tyngre än oron över lägre marginaler i det nya tjänsteintensiva Ericsson. Framtidsutsikterna är ljusa enligt bolaget och de som förväntade sig ytterligare nerjusteringar av tillväxtprognoserna på blev besvikna.

När dessutom vinsten från Sony-Ericsson (SE), där Ericsson är hälftenägare, nu står för över 20 procent av Ericssons totala vinst, så är det flera som tror på positiva överraskningar framöver och som därför väljer att köpa aktien. För bara ett år sedan utgjorde SE:s vinst knappt 7 procent av Ericssons totala vinst.

De flesta såg Ericssons ägarandel i SE som en liten option som i bästa fall kunde bli en ganska hygglig affär. Nu står det klart att SE har lyckats där Nokia gått bet; genom att hålla sig inom det högre prissegmentet av mobiltelefoner har man sluppit den prispress som Nokia upplevt på tillväxtmarknaderna, där försäljningen varit som störst för Nokias del. Prispressen som Nokia upplevt brukar visserligen pendla tillbaka något, men nu går vi in i det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet och det finns inte utrymme för misstag inför julhandeln.

Framförallt är det lurarna ur N-serien som Nokia måste sälja för att hålla lönsamheten uppe, men det råder delade meningar om huruvida de har de rätta egenskaperna för att hamna riktigt högt uppe på julklappslistan eller inte.

Under veckan som kommer är det bland annat bankernas tur att lämna sina kvartalsrapporter. Vi borde kunna syna dessa med aktierna i portföljen utan att behöva vara oroliga.


Förstora bilden >


Förstora bilden >

<< Tillbaka till sida 13 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan