Tyck till om eNyan
<< Tillbaka till sida 10 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan
Eleverna firade hemkommunens 600 år
Härligt, Hammarland!
Med tårtkalas och utställning firade Näfsby skolas elever, föräldrar, släktingar och skolpersonal att 600 år har gått sedan Hammarland första gången nämndes i skrift.

Det var packat i utställningssalen när utställningen öppnades i går kväll. Hammarlänningar från alla byar ville se vad barnen åstadkommit och äta de läckra Maries tårtor som den lokala marthaföreningen bjöd på.

Anders Karlsson, ordförande i kommunens biblioteks- och kulturnämnd, berättade att nämnden vill att de unga invånarna lär sig Hammarlands historia och därför tog initiativ till firandet.

Bibliotekarie Ann Österman berättade om den äldsta skriftliga källan som rör Hammarland, en köptransaktion mellan Gunnar Andersson och Kristin Kettilbjörnsdotter, innehavare av Kulla gods i Bjärström å ena sidan och Hinza, kyrkoherde i Finström, å andra sidan. Prästen ”herra Magnus j Hamarland”, kyrkoherden i Jomala Matts Olofsson och frälsemannen Olof Andersson från Bolstaholm i Geta bevittnade handlingen. Detta skedde i december 1406.

Men kommunen är förstås äldre än så. Kyrkan byggdes ju redan på 1200-talet.

– Fast det finns inga skriftliga bevis från den tiden, konstaterar Ann Österman.

Temat som eleverna jobbat med är ”Vårt Hammarland” och vad hemkommunen betyder för dem.

En del har tecknat byarnas gårdar, med namn och detaljer som hemmansnumret och till och med en bild på hunden.

Andra har tecknat vikingaskepp, som ju finns i kommunens vapen, och kummelgravar, stenrösen.

– Det har vi gjort, berättade Joel Nygård, Rickard Rosbäck och Henrik Sundberg i årskurs 5 – skolans största med 23 elever.

De bor i olika byar, Torp, Frebbenby och Kattby. De flesta elever bor i Kattby och dit brukar Rickard och Henrik cykla ibland.

– Det är bra att bo i Hammarland. Vi är liksom lite mitt i!

Bor i Postad

I Postad bor Åsa Blomqvist, elev i årskurs 2, som tittar på utställningen tillsammans med mamma Britt-Lois Nordström, lillebror Åke Blomqvist och farmor Gunvor Blomqvist.

– Jag är född på den plats där jag bor, Östergårds. Ett slag bodde jag i Jomala men flyttade sedan tillbaka och byggde hus, berättade Gunvor Blomqvist.

– Och jag är inflyttad från Kumlinge Björkö. Jag trivs bra i hammarland. Här finns allt, sa Britt-Lois Nordström.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax


Förstora bilden >
Postadsbor. Syskonen Åsa och Åke Blomqvist, mamma Britt-Lois Nordström och farmor Gunvor Blomqvist från Postad var med när 600-årsutställningen i Näfsby skola öppnades i går kväll.
ANNIKA ORRE


Förstora bilden >
Vikingaskepp. Joel Nygård, Rickard Rosbäck och Henrik Sundberg går i femman och har tecknat vikingaskepp och kummelgravar.
ANNIKA ORRE


Förstora bilden >
Tårtkalas. Bibliotekarie Ann Österman och biblioteksnämnden bjöd till tårtkalas i skolan.
ANNIKA ORRE

<< Tillbaka till sida 10 :: < Föregående artikel på sidan :: Nästa artikel på sidan > :: Skriv ut sidan